Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TUŽNA GODIŠNJICA: Tri godine od ubistva Tijane Jurić

26.07.2017. 17:49 17:54
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

NOVI SAD: Danas je tačno tri godine od kada je u Bajmoku nestala Tijana Jurić (15). Ubica Dragan Đurić presreo je devojčicu iz Subotice, koja je bila kod babe i dede, u noći između 25. i 26. jula 2014. godine i ubio je. Za taj monstruozni zločin osuđen je na 40 godina robije.

Beživotno telo Tijane Jurić pronađeno je trinaest dana kasnije na deponiji između Čonoplje i Svetozara Miletića, kod Sombora. Istog dana, 7. avgusta 2014, uhapšen je monstrum koji ju je ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina, kod Beograda.

Tragična sudbina Tijane Jurić digla je Srbiju na noge.  Strašna tragedija izrodila je borbu za bezbednost sve druge dece u Srbiji, kao što, uostalom, to kaže i slogan Fondacije „Tijana Jurić” – „Da se nikad ne ponovi, da se ne zaboravi”.

“Našu misiju od prvog dana predstavlja borba za bolju bezbednost dece – na internetu, na ulici, u školi, u porodici. Rekli smo NE trgovini decom, pedofiliji, digitalnom nasilju, otmicama, vršnjačkom nasilju, zanemarivanju i zlostavljanju“, ističu u Fondaciji „Tijana Jurić”.  

Kažu da se njihova borba se odvija u dva pravca. Prvi je izmena sistemskih stvari, zakona koji se tiču bezbednosti dece, a drugi je prevencija. Prvi veliki pomak načinjen je na polju potrage za nestalom decom.

“Inicirali smo izmenu Zakona o policiji, zahvaljujući kojoj se danas za svakim nestalim detetom u potragu kreće odmah, bez čekanja da prođu 24 sata. Porast broja ubistava dece u državi je ono sa čim se kao organizacija ne mirimo. Umesto da čitamo o znanju, talentima, podvizima i uspesima dece u Srbiji, često smo u situaciji da se od njih opraštamo na najbolniji način, u njihovim najlepšim godinama. To nas je primoralo na to da reagujemo, da ne ćutimo i da nemo ne brojimo decu koja stradaju“, navode u Fondaciji.

Početkom maja je predat Predlog za izmenu Krivičnog zakonika, kojim traži uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudnice. Cilj je i da se izmenom zakona ubice kojima je izrečena kazna doživotnog zatvora ne mogu uslovno otpustiti s izdržavanja kazne. Ukoliko Predlog izmene uskoro ne bude ušao u skupštinsku proceduru, Fondacija će organizovati prikupljanje potpisa građana Srbije u vidu javne peticije

Pokrenut je i Registar nestalih lica Srbije. Cilj njegovog pokretanja jeste vidljivost velikog broja nestalih lica čiji podaci i fotografije, mimo policijske evidencije, u većini slučajeva javnosti nisu dostupne. Prilikom izrade Registra nestalih lica sagledavani su modeli registra zemalja u okruženju, ali i evropskih država.

“Želimo da se pruži šansa onima koji pod raznim okolnostima odu od kuće, onima koji su oteti – da budu prepoznati, da se vrate svojim kućama u minimalnom roku. Želimo da pružimo podršku onima koji tragaju, roditeljima, porodici, da ne budu sami u tako traumatičnoj situaciji kakva je nestanak bliske osobe”, ističu u Fondaciji.

Tijanina porodica kroz Fondaciju „Tijana Jurić” zauvek čuva uspomenu na plavookog anđela i talenat koji je imala. Tijana je želela da upiše srednju muzičku školi, i to dva smera – violončelo i etno-muzikologiju.  Festival „Glas anđela”, koji organizuje Fondacija „Tijana Jurić” na poseban način neguje sećanje na njen raskošni talenat. Nedavno je održan treći festival, koji je besedom posvećenom Tijani Jurić  otvorio istaknuti srpski književnik i akademik Matija Bećković.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
Jurić traži doživotnu kaznu za ubice dece

Jurić traži doživotnu kaznu za ubice dece

03.05.2017. 15:10 15:13
Ubistvo Tijane Jurić promenilo srpsko društvo

Ubistvo Tijane Jurić promenilo srpsko društvo

27.07.2016. 20:22 11:39