Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U vozovima se kriju šverceri droge, ali i lica s poternica

18.07.2017. 11:32 11:49
Piše:
Izvor: Dnevnik/Branko Lučić

Iako kroz novosadsku Železničku stanicu dnevno prođe više od 80 vozova i u putničkim kompozicijama preko 2.300.000 putnika godišnje, policijska ispostava zadužena za bezbednost na železnici, čije je sedište u tom objektu, zabeležila je lane samo dva prekršaja s elementima nasilja.

Od 225 prekršajnih prijava podnetih u prethodnoj godini, većina se odnosi na prekršaje koji su otkriveni po zakonima o ličnoj karti, boravištu i prebivalištu, ili na prestupe u vezi s vikom, galamom, drskim i bezobzirnim ponašanjem. Ove godine je bezbednosna situacija još bolja, ali daleko od toga da pripadnici ispostave, koji i krstare vozovima, imaju ležerne dane, a pogotovo noći.

Ako ništa drugo, otkrivaju se osobe koje poseduju narkotike ili hladno oružje, a redovno i lica s poternica. Uz to, nije dosadno ni s navijačima, ili u vreme posećenih manifestacija u Novom Sadu. Noćni međunarodni vozovi su priča za sebe: treba odvratiti yeparoše od korišćenja svojih veština na usnulim putnicima.     

Pripadnici te ispostave 24 sata dnevno prate vozove prema Beogradu, Subotici, Somboru i Zrenjaninu. „Pokrivaju” se putničke kompozicije, ali i teretni vozovi umeju da iskoče iz šina, brodovi znaju da udare u most, samoubice skaču pred lokomotive, posle utakmica ponekad se vozovi kamenuju, pa se ovi pripadnici MUP-a angažuju i u takvim situacijama.

Od 225 prekršajnih prijava u prethodnoj godini, većina se odnosi na prekršaje koji su otkriveni po zakonu o ličnoj karti

„Trend je takav da se znatno smanjuje broj prekršaja i krivičnih dela. Od prošlogodišnja 23 zahteva za pokretnje prekršajnog postupka po Zakonu o javnom redu i miru, šest se odnose na vređanje policijskih službenika pri obavljanju službenih zadataka. U 90 odsto slučajeva iz prekrašaja po Zakonu o javnom i miru, prijave su podnete protiv eksteremnih navijača zbog vike galame, nepristojnog, drskog i bezobzirnog ponašanja, kao i vređanja službenog lica prilikom obavljanja službenih zadataka. Ove i prošle godine nije bilo slučajeva ometanja ili napada na službena lica“, kaže za „Dnevnik” zamenik komandira policijske ispostave za bezbednost na železnici u Novom Sadu Zoran Raičević.

Raičević predočava da su policijski službenici te ispostave lane u 38 slučajeva uhvatili lica, mahom mlađa od 30 godina, u izvršenju krivičnog dela posedovanja droge, uglavnom marihuane i „spida”, protiv kojih je policija podnela krivične prijave. Takođe, oni su prošle godine uhvatili osobu koja je uz pretnju nožem pokušala da opljačka menjačnicu u holu Železničke stanice.

Njihova koleginica u civilu je na Bulevara oslobođenja sustigla i zadržala mnogo krupnijeg muškarca nakon počinjenog dela. On je po prodajnim objetima na području Policijske uprave rasturao falsifikovane novčanice.

„Prošle godine imali smo akcije u civilu, prosečno dva puta mesečno, preglede vozova u kojima je bilo izvršenja krivičnih dela kao što su, na primer, yepne krađe. Pri tome smo legitimisali nekoliko stotina osoba i napisali više desetina prekršajnih prijava. Jedno lice smo uhvatili u izvršenju krivičnog dela posedovanja narkotika, a zatekli smo jedno lice za kojim je raspisana potraga“, ističe Zoran Raičević.

Te akcije su, po njegovim rečima, sprovedene zajedno s kolegama iz Odeska za privredni kriminal jer su istovremeno tražili i švercovanu robu. Tako je samo u jednom slučaju u plafonu međunarodnog voza u bunkeru nađeno oko 200 boksova cigareta „česterfild”, vrednih oko pola miliona dinara.

„Pretprošle godine pripadnici te ispostave propratili su oko 14.500 migrnata „Železnicama Srbije”, lane samo 880 lica, koja su su bila iz Avganistana, Sirije i Iraka. Ove godine ih je mnogo manje, možda oko 120. Granica prema Mađarskoj je zatvorena za njih pa nemaju potrebe da idu tamo. Kad ih zateknu u vozu, retko ko ima dokumenta, teško je s njima komunicirati, malo ko od njih priča engleski ili druge svetske jezike, upućuju se u naš centar za prihvat takvih osoba. Ovog meseca smo propratili oko 6.280 posetilaca Egzita. U pet slučajeva smo pronašli narkotike. Nisu narušavalili javni red i mir, sem što se u jednom slučaju osoba nepristojno i drsko ponašala prilikom legitimisanja i pregleda pa je tim povodom podneta prekršajna prijava po javnom redi u i miru. Bilo je i 11 zahteva za prekršajni postupak prema Zakonu o ličnoj karti jer nisu imali kod sebe taj dokumenat. Takođe u tom periodu pronašli smo jednu osobu za kojom je raspisana centralna poternica, i to s merom opreznog hapšenja“, kaže Raičević.

Takvom stanju bezbednosti svakako doprinosi i video-nadzor koji se primenjuje u „Štadlerovim” vozovima od pretprošle godine.       

„Prošle godine smo legitimisali 7.179 lica, obavili smo pregled prtljaga 1.925 osoba i pri tome pronašlii 39 lica za kojima je raspisana potraga, odnosno lokalne i centralne objave“, precizirao je Zoran Raičević.

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar