overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У возовима се крију шверцери дроге, али и лица с потерница

18.07.2017. 11:32 11:49
Пише:
Извор: Дневник/Бранко Лучић

Иако кроз новосадску Железничку станицу дневно прође више од 80 возова и у путничким композицијама преко 2.300.000 путника годишње, полицијска испостава задужена за безбедност на железници, чије је седиште у том објекту, забележила је лане само два прекршаја с елементима насиља.

Од 225 прекршајних пријава поднетих у prеthodnoj години, већина се односи на прекршаје који су откривени по законима о личној карти, боравишту и пребивалишту, или на преступе у вези с виком, галамом, дрским и безобзирним понашањем. Ове године је безбедносна ситуација још боља, али далеко од тога да припадници испоставе, који и крстаре возовима, имају лежерне дане, а поготово ноћи.

Ако ништа друго, откривају се особе које поседују наркотике или хладно оружје, а редовно и лица с потерница. Уз то, није досадно ни с навијачима, или у време посећених манифестација у Новом Саду. Ноћни међународни возови су прича за себе: треба одвратити yеparošе од коришћења својих вештина на уснулим путницима.     

Припадници те испоставе 24 сата дневно прате возове према Београду, Суботици, Сомбору и Зрењанину. „Покривају” се путничке композиције, али и теретни возови умеју да искоче из шина, бродови знају да ударе у мост, самоубице скачу пред локомотиве, после утакмица понекад се возови каменују, па се ови припадници МУП-а ангажују и у таквим ситуацијама.

Од 225 прекршајних пријава у prеthodnoj години, већина се односи на прекршаје који су откривени по закону о личној карти

„Тренд је такав да се знатно смањује број прекршаја и кривичних дела. Од прошлогодишња 23 захтева за покретње прекршајног поступка по Закону о јавном реду и миру, шест се односе на вређање полицијских службеника при обављању службених задатака. У 90 одсто случајева из прекрашаја по Закону о јавном и миру, пријаве су поднете против екстеремних навијача због вике галаме, непристојног, дрског и безобзирног понашања, као и вређања службеног лица приликом обављања службених задатака. Ове и прошле године није било случајева ометања или напада на службена лица“, каже за „Дневник” заменик командира полицијске испоставе за безбедност на железници у Новом Саду Зоран Раичевић.

Раичевић предочава да су полицијски службеници те испоставе лане у 38 случајева ухватили лица, махом млађа од 30 година, у извршењу кривичног дела поседовања дроге, углавном марихуане и „спида”, против којих је полиција поднела кривичне пријаве. Такође, они су прошле године ухватили особу која је уз претњу ножем покушала да опљачка мењачницу у холу Железничке станице.

Њихова колегиница у цивилу је на Булевара ослобођења сустигла и задржала много крупнијег мушкарца након почињеног дела. Он је по продајним објетима на подручју Полицијске управе растурао фалсификоване новчанице.

„Прошле године имали смо акције у цивилу, просечно два пута месечно, прегледе возова у којима је било извршења кривичних дела као што су, на пример, yеpnе крађе. При томе смо легитимисали неколико стотина особа и написали више десетина прекршајних пријава. Једно лице смо ухватили у извршењу кривичног дела поседовања наркотика, а затекли смо једно лице за којим је расписана потрага“, истиче Зоран Раичевић.

Те акције су, по његовим речима, спроведене заједно с колегама из Одеска за привредни криминал јер су истовремено тражили и шверцовану робу. Тако је само у једном случају у плафону међународног воза у бункеру нађено око 200 боксова цигарета „честерфилд”, вредних око пола милиона динара.

„Претпрошле године припадници те испоставе пропратили су око 14.500 мигрната „Железницама Србије”, лане само 880 лица, која су су била из Авганистана, Сирије и Ирака. Ове године их је много мање, можда око 120. Граница према Мађарској је затворена за њих па немају потребе да иду тамо. Кад их затекну у возу, ретко ко има документа, тешко је с њима комуницирати, мало ко од њих прича енглески или друге светске језике, упућују се у наш центар за прихват таквих особа. Овог месеца смо пропратили око 6.280 посетилаца Егзита. У пет случајева смо пронашли наркотике. Нису нарушавалили јавни ред и мир, сем што се у једном случају особа непристојно и дрско понашала приликом легитимисања и прегледа па је тим поводом поднета прекршајна пријава по јавном реди у и миру. Било је и 11 захтева за прекршајни поступак према Закону о личној карти јер нису имали код себе тај докуменат. Такође у том периоду пронашли смо једну особу за којом је расписана централна потерница, и то с мером опрезног хапшења“, каже Раичевић.

Таквом стању безбедности свакако доприноси и видео-надзор који се примењује у „Штадлеровим” возовима од претпрошле године.       

„Прошле године смо легитимисали 7.179 лица, обавили смо преглед пртљага 1.925 особа и при томе пронашлии 39 лица за којима је расписана потрага, односно локалне и централне објаве“, прецизирао је Зоран Раичевић.

М. Вујачић

Аутор:
Пошаљите коментар