Recept dana: Kineska piletina iz voka
Piletina pripremljena po kineskoj recepturi idealno je jelo u dva slučaja: 1. kada su letnje vrućine nepodnošljive, pa želite da što pre skuvate ručak i pobegnete iz kuhinje i 2. kada se kasno vratite kući s posla, pa želite da što pre nešto pojedete.
Sastojci:
- 500 g pilećeg belog mesa,
- 500 g mešanog smrznutog ili svežeg povrća (šitake gljive, paprika, mladi grašak, luk, kupus),
- kašika pečenog susama,
- 4 kašike soja sosa,
- kašičica soli,
- 1/2 kašičice bibera,
- kašičica belog luka u prahu,
- 100 ml suncokretovog ulja,
- 100 ml pileće supe
Priprema:
1. Meso iseckati na trakice, posoliti i pobiberiti, dodati beli luk i dve kašike soja sosa, pa zaliti polovinom ulja.
2. Ostaviti meso po strani 15-20 minuta da se marinira.
3. Ukoliko jelo pravite sa svežim povrćem, iseckajte ga na trakice pođednake širine i dužine.
4. U voku zagrejati preostalo ulje, pa najpre (uz neprestano mešanje) ispržiti meso.
5. Kada se ravnomerno ispeče sa svih strana i porumeni, izvaditi ga na stranu, pa u vok dodati povrće.
6. Pržiti i njega uz mešanje dok ne omekša.
7. Kada pusti tečnost, dinstati ga kratko dok gotovo sva tečnost ne ispari, pa tada vratiti u vok meso.
8. Sve dobro promešati, dodati dve kašike soka sosa, pileću supu i pečeni susam.
8. Dinstati kratko dok se sve skupa lepo ne prožme i ne spoji.
9. Ako želite da jelo bude hruskavije, izostavite supu i pecite meso i povrće zajedno koji minut duže.
10. Poslužiti jelo odmah, uz kuvani pirinač.