Рецепт дана: Кинеска пилетина из вока
Пилетина припремљена по кинеској рецептури идеално је јело у два случаја: 1. када су летње врућине неподношљиве, па желите да што пре скувате ручак и побегнете из кухиње и 2. када се касно вратите кући с посла, па желите да што пре нешто поједете.
Састојци:
- 500 г пилећег белог меса,
- 500 г мешаног смрзнутог или свежег поврћа (шитаке гљиве, паприка, млади грашак, лук, купус),
- кашика печеног сусама,
- 4 кашике соја соса,
- кашичица соли,
- 1/2 кашичице бибера,
- кашичица белог лука у праху,
- 100 мл сунцокретовог уља,
- 100 мл пилеће супе
Припрема:
1. Месо исецкати на тракице, посолити и побиберити, додати бели лук и две кашике соја соса, па залити половином уља.
2. Оставити месо по страни 15-20 минута да се маринира.
3. Уколико јело правите са свежим поврћем, исецкајте га на тракице пођеднаке ширине и дужине.
4. У воку загрејати преостало уље, па најпре (уз непрестано мешање) испржити месо.
5. Када се равномерно испече са свих страна и порумени, извадити га на страну, па у вок додати поврће.
6. Пржити и њега уз мешање док не омекша.
7. Када пусти течност, динстати га кратко док готово сва течност не испари, па тада вратити у вок месо.
8. Све добро промешати, додати две кашике сока соса, пилећу супу и печени сусам.
8. Динстати кратко док се све скупа лепо не прожме и не споји.
9. Ако желите да јело буде хрускавије, изоставите супу и пеците месо и поврће заједно који минут дуже.
10. Послужити јело одмах, уз кувани пиринач.