Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Koncert Stefana Milenkovića na Dubrovačkim letnjim igrama

02.07.2017. 10:32 10:41
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Svečanim ceremonijalom ispred crkve Sv. Vlaha, podizanjem festivalske zastave na Orlandov stub uz zvuke Gotovčeve “Himne slobodi”, u Dubrovniku će 10. jula biti otvorene 68. Dubrovačke letnje igre.

Festival, koji se tradicionalno održava do 25. avgusta, i ove godine okuplja nekoliko stotina umetnika iz celog sveta. Tokom 47 dana na petnaestak scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada, održaće se približno 80 dramskih, muzičkih, baletskih, operskih, folklornih, filmskih i drugih izvođenja.

Dramski deo Igara donosi dva premijerna naslova uglednih autora, dramaturga i reditelja. Program će otvoriti “Gospoda Glembajevi“ Miroslava Krleže, u režiji Zlatka Svibena. Autor lucidno portretiše neslobodu likova obeleženih paradoksima liberalnog kapitalizma, tako da komad deluje kao da je pisan danas. U realizaciji predstave okupljen je glumački “drim tim“, predvođen Predragom Ejdusom (Ignjat Glembaj), Anjom Šovagović Despot (baronica Kasteli), Mijom Jurišićem (Leone Glembaj) i Bojanom Gregorić Vejzović (sestra Anđelika).

Naslov druge dramske premijere je “Držić - Viktorija od neprijatelja“, za koji dramaturški koncept potpisuje Hrvoje Ivanković. Tragom fragmenata Držićevih dela kao i zapisa o Marinovom životu i stvaralaštvu, predstavljena je priča o piscu u kontekstu njegovog i našeg vremena. U režiji Ivice Boban, komad se prikazuje povodom 450. godišnjice smrti Marina Držića (1508-1567). U tom duhu treba posmatrati i predstavu “Skup“ prema tekstu slavnog dubrovačkog komediografa i u režiji Ivice Kunčevića, koja je uvrštena u program ovogodišnjih letnjih Igara.

U dramskom programu Festivala nalazi se i predstava “Hinkeman“ Ernsta Tolera, koju u režiji Igora Vuka Torbice izvodi ansambl Zagrebačkog kazališta mladih. Pored nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju i za najbolju mušku ulogu na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, ovo izvođenje nosi i priznanje za najuspješniju predstavu na 43. međunarodnom festivalu “Infant“ u Novom Sadu. Predstava pod imenom “Grad sjena“ u režiji Davora Mojaša svojevrsna je posveta Dubrovniku, a sadrži fragmente više dela različitih dubrovačkih autora - Milana Milišića, Nikole Gučetića, Iva Vojnovića, Nikole Nalješkovića i drugih.

Svakako treba izdvojiti balet rađen prema motivu Aristofanovih “Ptica“. Koncept i koreografiju potpisuje Edvard Klug, a izvođenje je povereno plesačima Bitef Dance Company iz Beograda. Podsetimo da je premijera baleta održana 2015. godine, u prostoru Nove Tvrđave Teatra u Čortanovcima

Bogat i repertoarski raznolik muzički program 68. Dubrovačkih letnjih igara, variraće od baroka do savremene klasike, yeza i foklora, simfonijske i operske muzike do klavirskih i violinskih resitala. Program 11. jula otvara “Karmina Burana“ Karla Orfa, u izvođenju Zagrebačke filharmonije, hora “Ivan Goran Kovačić“ i solista među kojima je i naš bariton Nikola Mijailović. Muzičko-scenski program donosi premijeru Hendlove opere “Orlando“, u režiji Janoša Sikore (pamtimo njegovu postavku operete “Kneginja čardaša“, na repertoaru novosadskg SNP-a) i izvođenju Hrvatskog baroknog ansambla.

Ni ljubitelji baletske umetnosti neće ostati uskraćeni jer Igre donose najpopularniji “beli balet“ svih vremena, “Labudovo jezero“, u koreografiji i režiji proslavljenog Vladimira Malakova, a u produkciji HNK iz Zagreba. Među predstavama u programu, svakako treba izdvojiti balet rađen prema motivu Aristofanovih “Ptica“. Koncept i koreografiju potpisuje Edvard Klug, a izvođenje je povereno plesačima Bitef Dance Company iz Beograda. Podsetimo da je premijera baleta održana 2015. godine, u prostoru Nove Tvrđave Teatra u Čortanovcima.

U atrijumu Kneževog dvora violinski resital prirediće Stefan Milenković, uz klavirsku saradnju Roxana de Silve. U istom prostoru, 17. avgusta koncert će održati kamerni sastav u okviru kojeg nastupaju violinista Nemanja Radulović i pijanista Dejan Sinadinović. Kao deo bogatog muzičkog programa svakako treba pomenuti i sonate za violu i klavir Dmitrija Šostakoviča i Sezara Franka, u izvođenju Aleksandra Miloševa i Lovra Pogorelića. 

U sklopu pratećeg programa 68. Dubrovačkih letnjih igara u atrijumu palate Sponza biće otvorena izložba slikara Antuna Masle, povodom 50. godišnjice umetnikove smrti. Pored toga, 10. avgusta biće održana promocija knjige Ivice Kunčevića “Redateljske beleške“. Kao i prethodnih godina, na Igrama će biti prikazani i najbolji domaći i strani filmovi sa Festivala igranog filma u Puli.

Siniša Kovačević

 

 

Autor:
Pošaljite komentar