Itebejci najbolji u spremanju tradicionalnih jela u Titelu
TITEL: U subotu je na keju u Titelu prvi put održana gastronomska manifestacija „Dan mađarske kuhinje”, na kojoj se dvadeset ekipa, od kojih dve iz Titela, takmičilo u kuvanju mađarskih i vojvođanskih tradicionalnih jela. Bila je jaka konkurencija, jer su se okupili sve prekaljeni timovi, koji su svojim velikim iskustvom, stečenim dugogodišnjim učestvovanjenjem na ovakvim takmičenjima želeli da ponesu naziv pobednika sa ove manifestacije.
U ime organizatora Lajoš Erdeg, kaže da je sve proteklo u najboljem redu, počev od odziva takmičara i izlagača domaće radinosti, do očekivanog broja posetilaca. Prema odluci licenciranog stručnog žirija, pobedila je ekipa iz Novog Itebeja. Među takmičarima bila je i ekipa učenika kuvarskog smera Srednje škole „Mileva Marić“ iz Titela i osvojila 6. mesto u ukupnom plasmanu.
Nagradu za najlepši ručni rad osvojila je Hilda Damjanov iz udruženja „Remus“ iz Mužlje, nagradu za najlepšu prezentaciju proizvoda ponela je Veronika Kovač iz Belog Blata, a priznanje za najlepše dekorisan štand podelili su Ivana Jerkov i Đorđe Šarkić iz Titela.
Stotine građana je posetilo manifestaciju i uživalo u prefinjenim ukusima jela, koja su im bila na raspolaganju. Gosti i učesnici manifestacije imali su priliku da se upoznaju sa znamenitostima Titela i jedinstvenom lepotom prirode kojom je naselje okruženo.
“ Čast nam je bila da ugostimo Jenea Hajnala, predsednika Nacionalnog saveta Mađara, koji je odvojio vreme i obišao svaki štand i razgovarao sa učesnicima “, ističe Lajoš Erdeg te dodaje reči zahvalnosti predsedniku Opštine Titel Draganu Božiću, na njegovom ličnom doprinosu da se ovaj projekat realizuje na najbolji mogući način. Organizatori zahvaljuju na saradnji i Narodnoj biblioteci „Stojan Trumić“ i JKP „Komunalac“ i JP „Titelski Breg“.
Ž. Marković