Итебејци најбољи у спремању традиционалних јела у Тителу
ТИТЕЛ: У суботу је на кеју у Тителу први пут одржана гастрономска манифестација „Дан мађарске кухиње”, на којој се двадесет екипа, од којих две из Титела, такмичило у кувању мађарских и војвођанских традиционалних јела. Била је јака конкуренција, јер су се окупили све прекаљени тимови, који су својим великим искуством, стеченим дугогодишњим учествовањењем на оваквим такмичењима желели да понесу назив победника са ове манифестације.
У име организатора Лајош Ердег, каже да је све протекло у најбољем реду, почев од одзива такмичара и излагача домаће радиности, до очекиваног броја посетилаца. Према одлуци лиценцираног стручног жирија, победила је екипа из Новог Итебеја. Међу такмичарима била је и екипа ученика куварског смера Средње школе „Милева Марић“ из Титела и освојила 6. место у укупном пласману.
Награду за најлепши ручни рад освојила је Хилда Дамјанов из удружења „Ремус“ из Мужље, награду за најлепшу презентацију производа понела је Вероника Ковач из Белог Блата, а признање за најлепше декорисан штанд поделили су Ивана Јерков и Ђорђе Шаркић из Титела.
Стотине грађана је посетило манифестацију и уживало у префињеним укусима јела, која су им била на располагању. Гости и учесници манифестације имали су прилику да се упознају са знаменитостима Титела и јединственом лепотом природе којом је насеље окружено.
“ Част нам је била да угостимо Јенеа Хајнала, председника Националног савета Мађара, који је одвојио време и обишао сваки штанд и разговарао са учесницима “, истиче Лајош Ердег те додаје речи захвалности председнику Општине Тител Драгану Божићу, на његовом личном доприносу да се овај пројекат реализује на најбољи могући начин. Организатори захваљују на сарадњи и Народној библиотеци „Стојан Трумић“ и ЈКП „Комуналац“ и ЈП „Тителски Брег“.
Ж. Марковић