Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uvećani poreski prihodi, smanjen broj radnika na crno

17.05.2017. 16:01 18:20
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

BEOGRAD: Ukupni poreski prihodi države u 2016. godini bili su 1.586 milijardi dinara i realno su veći 7,2 odsto u odnosu na 2015, pre svega zahvaljujući povećanoj naplati poreza na dodatu vrednost, akciza i poreza na dohodak građana, saopšteno je posle današnjeg sastanka Koordinacionog tela Vlade Srbije za sprovođenje nacionalnog programa borbe protiv sive ekonomije, na kom je rečeno i da je broj radnika na crno smanjen u prva četiri meseca.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare da je, zahvaljujući pre svega nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", u prvom tromesečju ove godine zabeležen rast prometa evidentiranog preko fiskalnih kasa.

Rast je zabeležen za 7,64 odsto u odnosu na isti period 2016.godine.

Pritom je najveći rast, od 33,88 odsto, zabeležen kod takozvanih malih obveznika fiskalizacije, kod kojih je siva ekonomija najzastupljenija. 

Vulin: U prva četiri meseca otkriveno 8.065 radnika na crno

Od 1. januara do kraja aprila Inspektorat za rad sproveo je 16.590 nadzora i pronašao 8.065 radnika na crno, od kojih je, na osnovu rešenja inspektora rada, njih 7.579 zaposleno, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Vulin je, nakon sednice koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, rekao da nadležni proveravaju kod poslodavaca da li zadržavaju ove radnike i da li vode računa o svojim zakonskim obavezama. 

Prošle godine je taj rezultat bio veoma dobar, pa je kod ponovno kontrolisanih poslodavaca, kod kojih smo pronašli više od tri neprijavljena radnika, 74 odsto njih je zadržalo radnike koje smo prijavili, u skladu sa zakonom, rekao je Vulin.

On je poručio da će Inspekcija rada, kao i kompletno ministarstvo koje vodi nastaviti sa borbom protiv sive ekonomije.

Vulin je dodao da očekuje da će ove godine biti doneti Zakon o radu preko agencija i, možda najvažniji zakon za borbu protiv sive ekonomije, Zakon o sezonskom radu. 

Pretpostavljamo da u poljoprivredi na sezonskom radu bez ikakve prijave radi oko 300.000 ljudi. Ovim zakonom bilo bi omogućeno njihovo prijavljivanje, ali i poslodavcu da bude zaštićen od svega što može da se desi kada je u pitanju sezonski rad i rad uopšte, dodao je Vulin.

Vujović o smanjenju poreza na rad: Znaćemo u oktobru



Razmišljamo o smanjenju poreza na rad, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović, dodajući da će se tek nekon trećeg kvartala, kad bude pripremljen budžet za narednu godinu, znati da li za to ima prostora i da li će se i koje mere predložiti kako bi se rasteretila privreda.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li se u priči o smanjenju nameta na rad, na šta se privreda uglavnom žali, otišlo dalje od najave i da li privrednici mogu da očekuju smanjenje poreza i doprinosa, rekao da je realno da cifre, kada reč o budzetu za narednu godinu, budu poznate polovinom oktobra.

Tek kad budemo poceli da sklapamo budžet za sledeću godinu imaćemo osnovu da ukrstimo podatke sa analizama o mogućem smanjenju pojedinih oblika opterećenja na rad i drugih oblika poreza i da tek tada predložimo mere koje će biti održive 2018. godine, a i nadalje, objasnio je Vujović.

Ministar je ukazao da, kada je započet trogodišnji program fiskalne konsolidacije, Vlada Srbije je sebi postavila ciljeve na obe budžetske strane - prihodnoj i rashodnoj.

Imali smo cilj da ostvarimo dobar rezultat i da smanjimo troškove koji su precizirani u budžetu, ali i da povećamo prihode, navodi on.

U trenutku kada prihodi budu stabilni i na višem nivou, dodaje, tako da i Vlada Srbije i međunarodne organizacije mogu da verifikuju nivo prihoda, tek tada nastupa sledeća faza - da se sistematski smanjuje opterećenje u privredi.

Svaka mera mora da bude pažljivo odvagana, da ne ugrozi prihod i da pruži mogućnost investitorima i privredi uopšte da imaju manje troškove rada, da povećavaju broj zaposlenih i da to bude jedan od glavnih izvora privrednog rasta, rekao je on.

Ministar je rekao da se o tome već razgovara, a kada će biti završen taj ciklus razgovora, očekuje da će se znati polovinom oktobra, kad Vlada bude imala cifre o ostvarenju budžeta za ovu godinu i u pripremi budžet za 2018.

Nedavno smo imali i dve tehničke misije MMF-a i radili smo paralelne analize, koje su obuhvatale prihodnu i rashodnu stranu budžeta, i na osnovu toga smatramo da postoji prostor da se razgovara ozbiljno o smanjenju opterećenja i da se preispitaju nivoi pojedinih poreskih instrumenata, rekao je Vujović.

 

Autor:
Pošaljite komentar