Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kristina Jevtović muzikom savladava i životne prepreke

14.05.2017. 18:06 18:09
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Iz učionice broj 1 u prizemlju Muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu čuje se muziku Šopena, Mocarata i Baha. Teče jedan od redovnih časova klavira koji Kristina Jevtović ima kod profesorke Biljane Dabić.

U toku su pripreme za Kristinin nastup 21. juna na Svetski dan muzike, kada će na zajedničkom koncertu svirati s učenicima škole, nagrađenim na ovogodišnjim takmičenjima. Posebnost dopunjava činjenica da je Kristina osoba s teškom progresivnom bolešću i da od ove školske godine uspešno radi sa profesorkom Dabić, članicom inkluzivnog profesorsko – pedagoškog tima škole.

“Trenutno mi se u programu koji pripremam najviše sviđa Bah, Francuska svita u d–molu“, kaže Kristina i ističe da joj bavljenje muzikom mnogo znači. “Kroz sviranje stičem, na prvom mestu, samopouzdanje. Muzika je u meni, deo je mene i bez nje bih se osećala prazno. Ona mi pomaže da upotpunim sebe i svoju ličnost.”

Kaže nam i da su sva deca u njenom razredu divna i da se njima lepo uklopila

„Razred nam je jako složan. Najbolji smo u školi, i pojedinačno i kolektivno smo jako uspešni. Naš orkestar pre neku nedelju u Belgiji osvojio je prvu nagradu, laureat je na takmičenju. Zbog toga smo svi jako ponosni.”

Na svetskom danu muzike 21. juna Kristina će svirati Šopenovu kompoziciju Souvenir de Paganini. Ipak, kaže da joj je početak u srednjoj školi bio baš težak.


Uspeh prati vredne i hrabre

Kristina Jevtović je ponela Vukovu diplomu iz Osnvne škole “Jovan Popović”, bila je đak generacije Osnovne muzičke škole “Josip Slavenski” sa osvojenih 36 nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima, iz teorije muzike i klavira. Bila je među dvadestoro izabranih na konkursu  “Učim znam = vredim” akcija koja u poslednje dve godine promoviše prave vrednosti - decu koja su se istakla u određenim oblastima, od nauke i umetnosti do sporta. Bilbord s Kristininom fotografojom je stajao u decembr prošle godine na keju u Novom Sadu preko puta kafea Cepelin. Ova devojčica je tada izazvala velku pažnju međa, javnosti i političara.


“Trebalo se na sve prilagoditi posle moje osnovne muzičke škole “Josip Slavenski”. Srednja škola je mnogo zahtevnija, mora mnogo više da se vežba i na drugačiji način, drugačije se i stvari očekuju od đaka, računa se da ste se opredelili za to da budete profesionalac i veća je odgovornost.”

O ovom specifičnom segmentu svog rada (ima i jednog slepog đaka), u svojoj višedecenijskoj profesorkoj karijeri u ovoj školi, Biljana Dabić kaže:

“Rad sa decom s ivaliditetom izisikuje veliku odgovornost, inventivnost i veliko davanje. Kristina je, od ove godine u prvom razredu srednje u mojoj klasi, prvenstveno, jedno divno biće. Inteligentna, muzikalna, tolerantna i veliki je drugar. Pozitivno gleda i na svoj problem, i pozitivno gleda na budućnost. Ispočetka plan nije bio da ide na takmičenja zbog prilagođavanja obavezama i zahtevima srednje škole. Međutim, usledio je jedan javni čas na kojem je Kristina, odsviravši Baha, iznenadila ne samo mene nego i moje kolege. Odmah sam odlučila – idemo na takmičenje. I na njemu je Kristina osvojila vrlo visoku nagradu. Jako sam zadovoljna i nadam se da će i ubuduće rad s njom dati rezultate. Na stvari gledamo pozitivno mada niko, ni za sebe samog, ne može sve predvideti“, kaže profesorka Dabić i ne krije zadovoljstvo što je uprava škole na čelu direktorkom Radmilom Rakin Martinović odlučila da Kristina, kao veliki borac sa svojim problemom i jako dobar đak, postignutim rezultatima, zaslužuje da na Svetski dan muzike nastupi s ostalim nagrađenim đacima.

Kristina je u decembru mesecu učestvovala i na Republičkom takmičenju iz teorije muzike, a pre nekoliko dana je s Horom škole “Isidor Bajić” otputovala na takmičenje u Bjeljinu.

Za ostvarenje želja i isopunjavanje svih obaveza Kristini je nephodna i pomoć mame Jadranke Gavrilov. Tu je da joj se nađe u savaladavanju tih nekoliko stepnika koji vode do učionice.

“S profesorkom Biljanom Dabić Kristina je uspostavila divnu saradnju, jako dobar kontakt i ona joj je sada kao treći roditelj“, poverila nam je mama uz veliku i razložnu nadu u neke nove lepe momente i zajedničke uspehe.

Tekst i foto: V. Crnjanski

 

Autor:
Pošaljite komentar
Inkluzivno obrazovanje u Muzičkoj školi „Isidor Bajić”

Inkluzivno obrazovanje u Muzičkoj školi „Isidor Bajić”

17.03.2017. 21:13 13:52