Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Angio sale u Subotici, Zrenjaninu i Somboru

10.05.2017. 13:13 14:34
Piše:
Izvor: Dnevnik (S. Šušnjević)

Opšte bolnice u Subotici, Somboru i Zrenjaninu dobiće za 90 dana angio sale, a ugovor o nabavci opreme za kateterizaciju potpisali su juče Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine i kompanija “Simens”. Nabavkom angio-sala za ove tri opšte bolnice obezbeđujue se brža dijagnostika i zbrinjavanje pacijenata sa srčanim bolestima, koje su u Vojvodini najčešći uzrok smrtnosti.

Kompanija “Simens Heltker”, s kojom je juče potpisan ugovor, obezbeđuje opremu za kateterizaciju vrednu 138.150.000 dinara, za sve tri angio sale. Zaštitna opreme od jonizujućeg značaja košta 4.370.004 dinara i nju će obezbediti Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu “Medikom” iz Šapca, za šta je ugovor zaključen 28. aprila.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao da nabavka tri nove angio-sale predstavlja jedan od najznačajnijih pomaka u obezbeđivanju uslova za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu u Vojvodini.

Već u drugoj polovini godine nove angio sale postaće deo zdravstvenog sistema

„Angio-sale su važne u kada je reč o sanaciji posledica od kardiovaskularnih bolesti, a trenutno postoje samo u Novom Sadu, odnosno u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Već u drugoj polovini godine nove angio sale biće sukcesivno unete u zdravstveni sistem, to jest u regionalne zdravstvene centre u Subotici, Somboru i Zrenjaninu”, rekao je Mirović i istakao da će to u praksi značiti adekvatniju, bolju i kvalitetniju dijagnostiku i zbrinjavanje pacijenata sa srčanim oboljenjima u ovim delovima Vojvodine, što je ogroman uspeh za Pokrajinsku vladu i za zdravstvo u Vojvodini i u celoj našoj zemlji.

Edukacija lekara u toku

Pokrajinski sekretar zadužen za zdravstvo docent dr Zoran Gojković rekao je da su edukacije lekara iz bolnica u Subotici, Somboru i Zrenjaninu u toku još od avgusta prošle godine u Institutut za KVBV u Sremskoj Kamenici.

“Kada jedna ekipa završi edukaciju, počinje se s edukacijom naredne ekipe. Sve tri bolnice imaju kadrove u Institutu i obučeno je kompletno osoblje, a radi se pod supervizijom lekara s Instituta”, rekao je Gojković i istakao da će ekipe biti spremne kada angio-sale budu u funkciji, ali da će na početku lekari raditi pod supervizijom kolega s Instituta u Kamenici.

Napomenuo je i da sledi nastavak edukacije zaposlenih u ove tri bolnice, za šta su zaduženi najugledniji kardiolozi iz našeg zdravstvenog sistema, iz Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, a potom i za završetak uređenja prostora u kojima će biti smeštene angio-sale.

“Do kraja godine imaćemo jedan sasvim novi kvalitet u zdravstvenom sistemu Vojvodine, i to je možda najznačajnija vest kada je reč o rekonstrukciji zdravstvenog sistema kod nas”, dodao je Mirović.

Direktorka kompanije “Simens Heltker” Marijana Đorđević istakla je da Srbija, nažalost, spada među prve zemlje u Evropi kada je reč o kardiovaskularnim bolestima, zbog čega je pohvalila inicijativu da se pacijentima iz Subotice, Zrenjanina, Sombora, koji nisu u mogućnosti da pravovremeno dođu do Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, obezbedi adekvatno lečenje. Navela je da će “Simens” isporučiti tri najsavremenije angio-sale iz svog portfolija, s najsavremenijim softverima za vizuelizaciju stenta, za neurološke i druge procedure, pri čemu će zračenje za pacijente i osoblje koje će raditi biti minimalno.

“Mi smo dugogodišnji partneri i Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine i drugih eminentnih ustanova u Vojvodini u oblasti zdravstva. Oni imaju iskustava s našom opremom i s našom servisnom podrškom, tako da je ovo samo nastavak, nadam se, uspešne saradnje”, kazala je Đorđević.

LJ. Petrović

Foto: S. Šušnjević

Autor:
Pošaljite komentar
Dnevnik u angio sali Kamenice dva

Dnevnik u angio sali Kamenice dva

11.04.2017. 16:35 16:38
Zrenjanin, Subotica i Sombor dobijaju nove angio sale

Zrenjanin, Subotica i Sombor dobijaju nove angio sale

26.09.2016. 17:22 09:06