Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kovin, Vrbas i Odžaci danas biraju odbornike za lokalni parlament

23.04.2017. 08:00 17:26
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Jutros u sedam sati su otvorena birališta u opštinama Kovin, Vrbas i Odžaci.

Građani biraju odbornike za lokalni parlament jer u tim opštinama prošle godine nisu bili održani lokalni izbori kao u ostalima u Srbiji, s obzirom na to da su imale vanredne ili redovne lokalne izbore 2013. godine i mandat odbornika je istekao ove godine.

U Kovinu su današnji izbori po redovnom terminu, dok su u Odžacima i Vrbasu nedavno bile uvedene privremene mere jer su svojim ostavkama predsednici tih dveju opština skratili svoje mandate iz ekonomskih razloga, odnosno da bi se uštedelo na troškovima organizovanja izbora. Procene su, naime, bile da će predsednički i lokalni izbori biti održani istog dana, dakle, 2. aprila, međutim, to se nije desilo jer su lokalni izbori, kao što je poznato, raspisani za danas.

Opštinska izborna komisija je u opštini Kovin odredila ukupno 25 biračkih mesta, i to sedam u Kovinu, četiri u Bavaništu, po dva u Deliblatu, Mramorku, Gaju, Skorenovcu i Ploči, a po jedno biračko mesto za Dubovac, Šumark, Malo Bavanište i Beli Breg. Kovinska skupština ima 45 odborničkih mesta, za obezbeđivanje većine i odlučivanje o formiranju nove opštinske vlasti neophodno je da lista kandidata političke stranke ili koalicije dobije podršku za najmanje 23 odbornička mandata. Opštinska izborna komisija je potvrdila osam izbornih lista kandidata za odbornike, od kojih će građani birati ko će ih u naredne četiri godine predstavljati u lokalnom parlamentu.

U Kovinu su današnji izbori po redovnom terminu, dok su u Odžacima i Vrbasu nedavno bile uvedene privremene mere jer su svojim ostavkama predsednici tih dveju opština skratili svoje mandate

Na glasačkom listiću pod redim brojem jedan je Srpska napredna stranka, koja je prva predala svoju listu kandidata pod nazivom „Aleksandar Vučić – brže, jače, bolje”. Na drugom mestu je Savez vojvođanskih Mađara, na trećem Demokratska stranka, četvrtom Partija ujedinjenih penzionera Srbije, petom Srpska radikalna stranka, šestom Grupa građana „Kovin može bolje – Za našu opštinu – dr Ivan Dotlić”, sedmom široka koalicija SPS-a „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Komunistička partija (KP), Zeleni Srbije (ZS), Pokret socijalista (PS), Srpska narodna partija (SNP)”, dok je pod rednim brojem osam lista stranke Dragana Markovića Palme Jedinstvena Srbija.

Listu kandidata SNS-a predvodi Sanja Petrović, SVM-a Marija Kovač, DS-a Vladimir Tasić, PUPS-a Radomir Đoković, SRS-a Vladimir Nešić, Grupe građana „Kovin može bolje” Ivan Dotlić, koalicije oko SPS-a Zoran Nikolić, a listu JS-a Darko Baković.

U Vrbasu na glasačkom listiću takođe je prvi SNS, s obzirom na to da je stranka prva predala svoju listu kandidata, pod rednim brojem dva je SPS, treća je lista SRS-a, pod rednim brojem četiri je PS, peta je lista Koalicije „Oslobodimo Vrbas”, koju čine Socijaldemokratska stranka, Liga socijademokrata Vojvodine i Demokratska stranka, a na šestom mestu je Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović”.

Na listi kandidata SNS-a prvi je Milan Glušac, SPS-a Marjana Maraš, SRS-a Bojan Marković, PS-a dr Milutin Mrkša, Koalicije „Oslobodimo Vrbas” Dragan Stijepović, a na listi Pokreta „Dosta je bilo” Dušan Vulanović. Na izborima u Vrbasu 2013. godine zabeležena je izlaznost birača veća od 60 odsto.

U Odžacima na glasačkom listiću ima ukupno ima šest lista kandidata političkih partija i grupa građana za odbornike. Pod brojem jedan je SNS, a listu predvodi Latinka Vasiljković, koja je i kandidatkinja za predsednicu opštine. Pod rednim brojem dva je SRS, čiju listu predvodi Milan Ćuk, koji je takođe kandidat za predsednika opštine. Po redosledu predavanja liste odborničkih kandidata treći na glasačkom listiću je SPS, a listu socijalista predvodi Jelena Lopušina. Četvrta je Grupa građana „Odžaci mogu bolje”, a listu predvodi Vladimir Košutić. Pod rednim brojem pet na glasačkom listiću je DS, čiju listu demokrata predvodi Aleksandar Dikić. Na glasačkom listiću redni broj šest ima Pokret „Dosta je bilo”, a na toj listi prvi je Zoran Miletić.

Opštinski parlament u Odžacima broji 27 odbornika, toliko ima i biračkih mesta na teritoriji opštine, za većinu i formiranje lokalne vlasti biće potrebna podrška najmanje 14 odbornika. U opštini je jutros otvoreno sedam biračkih mesta u Odžacima, po četiri u Bačkom Brestovcu i Karavukovu, po tri u Ratkovu i Srpskom Miletiću, po dva u naseljenim mestima Bački Gračac, Bogojevo i Deronje, a jedno biračko mesto je otvoreno u Laliću.

Osim u tri vojvođanske opštine, danas se održavaju lokalni izbori i u Kosjeriću i Zaječaru. Birališta se zatvaraju u 20 sati. Podsećamo da u krugu od 50 metara od biračkog mesta ne sme biti istaknut stranački propagandni materijal.

Eržebet Marjanov

Opština u kojoj se najčće glasa

U opštini Kovin ima 30.035 građana s biračkim pravom, a specifična je po tome što je u njoj u prošlosti bilo velikih političkih previranja, koja su izazvala česte lokalne izbore. Po nekim podacima, u opštini Kovin najčešće su održavani lokalni izbori od svih opština u Srbiji, i često su bili van izbornog kalendara.

Vrbas bira 36 odbornika

Na izborima u Vrbasu učestvuje šest izbornih lista, birači iz grada Vrbasa i sela koja pripadaju toj opštini (Ravno Selo, Bačko Dobro Polje, Zmajevo, Savino Selo i Kucura) biraju 36 odbornika za opštinski parlament, koliko ima i biračkih mesta u opštini. Za vladajuću koaliciju, koja omogućava formiranje lokalne vlasti potrebno je da politička partija, koalicija ili lista grupe građana osvoji 19 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu.



Do 16 časova u Zaječaru glasalo 29 odsto građana



 Do 16 časova na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je ukupno 29 odsto građana saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». 



U Zaječaru se danas održavaju vanredni izbori za odbornike Skupštine grada koje je 27. februara raspisala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.



Pravo glasa na lokalnim izborima u Zaječaru ima ukupno 53.288 građana, a na izborima učestvuje devet izbornih lista.

 

Autor:
Pošaljite komentar
Lokalni izbori u tri vojvođanske opštine 23. aprila

Lokalni izbori u tri vojvođanske opštine 23. aprila

06.04.2017. 20:50 08:46