Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kapitalne investicije temelj budućeg razvoja grada

09.01.2017. 21:46 21:12
Piše:

Novosađani će u 2017. godini videti mnoga nova gradilišta koja bi gradu trebalo da donese nove objekte i bolju infrastrukturu. Po rečima Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada,

jedna od najvažnijih investicija u ovoj godini biće početak gradnje novog Sentandrejskog bulevara na mestu sadašnje Sentandrejske ulice, projekat vredan  gotovo 800 miliona dinara, od čega će Pokrajina pokriti 300 miliona, a republika 200 miliona. Grad će dobiti novi ulazno-izlazni pravac u dužini od 1,8 kilometara novog bulevara sa dve trake u oba pravca, režijskim trakama, trotoarima, biciklističkom stazom sa jedne strane, novom rasvetom, ali i vododom i kanalizacijom, dok se za narednu godinu priprema projekat novog mosta blizanca postojećem Sentandrejskom mostu i obnova postojećeg mosta. Ali, kako kaže Vučević, to je samo jedan u nizu projekata.

- Nama je jako bitno da krene izgradnja nove zgrade Radio-televizije Vojvodine jer i to menja sliku grada. To finansiraju Pokrajina i Republika. Čeka nas izgradnja Kliničkog centra Vojvodine, možda i najvažnijeg objekta s obzirom na to da pitanje zdravstvene zaštite je izuzetno važno pitanje za svakog građanina, tu smo najosetljiviji i ne postoji čovek koga ne tangira nivo zdravstvene zaštite. Radiće se i projekti koji se ne rade odmah, a koji će biti mnogo značajni u narednom periodu – naglašava Vučević.



On dodaje da u ovoj godini treba da bude završena izgradnja sportske hale sa parternim uređenjem u Petrovaradinu.

- To je prvi takav sportski objekat sa sremske stranke grada  – navodi novosadski gradonačelnik.

Kako ističe, budžetom za ovu godinu predviđeno je 200 miliona dinara i za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na potezu nastavka Bulevara Jovana Dučića na Novom naselju prema Veterniku, odnosno za spajanje Novog Sada i Veternika na još jednom pravcu i rasterećenje regionalnog puta Novi Sad-Bačka Palanka.



- Otvaramo čitav jedan potez gradilišta na delu Novog naselja i Veternika i opet pokrećemo građevinsku operativu, opet se zarađuje i opet će Grad da prihoduje sutra i od komunalija, ali i od poreza na imovinu – kaže Vučević.

Predviđena je i izgradnja zgrade Hitne medicinske pomoći koja će biti građena pola sredstvima Grada, a pola novcem Pokrajine.



- To će biti najmodernija zgrada Hitne pomoći i taj projekat ne možete da izdvojite iz nivoa zdravstvene zaštite. Zamislite grad koji će u narednom periodu dobiti novi Zavod za hitnu medicinsku pomoć i novi Klinički centar. To nije nešto što je svakidašnje. I želimo da to sutra ostane za nama i da sutra kada se budemo šetali po ulicama grada, želimo da kažemo – mi smo to uradili – ističe Miloš Vučević.



Kako navodi, u narednim godinama želja grada je da se rekonstruiše Pozorišni trg koji je u veoma lošem stanju i da prostor na kom se nalazi Srpsko narodno pozorište „zaslužuje daleko bolji izgled“. Takođe, predstavnici grada sa Pokrajinskom vladom razmatrali su ideju da 2018. godine bude komplet rekonstruisan Bulevar oslobođenja, a ove godine biće pripremljeni projekti rekonstrukcije.



Ističe i da se nastavlja u 2017. godini izgradnja kanalizacione mreže u Rumenki, Veterniku i Adicama.

- Kapitalne investicije postaviće temelje budućeg razvoja grada. Sad zamislite da 2020. godine završimo Kinesku četvrt, da imamo novu zgradu RTV-a, da imamo Klinički centar, novu zgradu Hitne pomoći, novi most na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav, novu muzičku i baletsku školu sa koncertnom dvoranom, što je ključni projekat što se tiče Evropske prestonice kulture 2021. godine.



Sa svim ovim objektima, to više nije isti Novi Sad. A biće tu i „Nepi“, najveći tržni centar u Vojvodini. Ta investicija će biti gotovo 100 miliona evra. Može neko da napada tržne centre, ali to je investicija velike vrednosti i tamo će raditi preko 1.000 ljudi. „Nepi“ kreće u tu investiciju, ali ni ostali tržni centri ne stoje mirno. „Merkator“ je ušao u Evropsku pretronicu kulture kao jedan od prvih privatnih partnera koji se javio da bude promoter, svestan da je tržišna utakmica sve zahtevnija.



BIG idu u 2017. godini u četvrtu fazu investicije, iako su istiovremeno pokrenuli dve investicije u Beogradu. To su dobri znaci, jer te kompanije ne napuštaju Novi Sad, već pojačavaju svoje investicije u Novom Sadu. „Univereksport“ završava izgradnju logističkog centra u Novom Sadu za celu Srbiju. „Lidl“ dolazi, imamo nagoveštaja da će i „Ikea“ doći čim završe investiciju u Beogradu. „Delfi“ je blizu odluke da naredna faza investicije ne ide u drugi grad, već da ostane u Novom Sadu, što je novih 800 do 1.000 novih radnih mesta. Raduje nas da kompanije iz Novog Sada kupuju hotele. Raduje nas da kompanije iz našeg grada kupuju nekretnine širom naše države. Raduje nas činjenica da ćemo konačno ove godine imati otvoren novi hotel. Ja osećam da se stvari pomeraju na bolje – ocenjuje Vučević.



A. Savanović

 

Porez finansira vrtiće i puteve



- Mi imamo svake godine sve veće prihode od poreza na imovinu. I to ne zbog povećanja poreza na imovinu, kako to kažu oni koji su nestručni, već zato što radimo sve veći obuhvat imovine na teritoriji grada, odnosno upisujemou registar imovine svega onoga što treba da se oporezuje. A koliko god to niko ne voli da dobije rešenje o porezu i koliko je to neprijatna tema, mi iz toga finansiramo vrtiće, asfaltiramo ulice, postavljamo javnu rasvetu, čuvamo i održavamo naše škole, širimo kanalizacionu mrežu – ističe novosadski gradonačelnik.

Idemo ka milionskom gradu



Vučević je najavio da će u ovoj godini Grad i Pokrajina urediti Kampus Univerziteta u Novom Sadu, a vrednost ovog posla je gotovo 100 miliona dinara. Novosadski gradonačelnik napominje da najzdravija i najpotentnija grana grada, kao što je Univerzitet, zaslužuje isto jedan ozbiljan i odgovoran odnos prema njemu, jer u Novom Sadu danas imata studenata koliko je grad imao stanovnika posle Drugog svetskog rata.



- Grad raste i razvija se i ide, po broju stanovnika, ka pola milionskom gradu. Menjaju se stvari i grad koji ne prati tokove, vrlo brzo se nađe u problemu. Danas vam se to ne čini, ali za pet, 10 ili 30 godina brzo se promene stvari. Novi Sad kao grad od preko 400.000 stanovnika mora da ima ritam i drži ga. Da li je bolje ili lepše da smo ostali gradić s početka osamdesete, to je ipak hipotetičko pitanje jer to vreme ne možemo vratiti. Možemo danas da se ponašamo u skladu sa objektivnim okolnostima koje imamo – ukazuje Vučević.

Smanjena nezaposlenost



- Dobra je činjenica  i da smo smanjili broj nezaposlenih. Kada sam postao gradonačelnik bilo je 29.000 nezaposlenih, a danas je 22.000 nezaposlenih na teritoriji Grada Novog Sada. Mi bismo želeli da taj bude još manji, da budu još veće plate. Svestan sam i da neko nema platu koju želi i da to nisu plate kako bi se očekivalo, ali od nas zavisi kako ćemo raditi i koliko ćemo stvari promeniti. Zašto sam ljut kada napadaju zbog visina plata zaposlenih u „Liru“ i „Delfiju“? Ja nisam siguran da radnici u administraciji Kliničkog centra Vojvodine imaju veće plate od „Lira“ i „Delfija“.

Ili da u centru prodavci u lokalima imaju veće plate od ove dve firme. Mislim da je svaka plata vredna. Da svako ko radi i zarađuje neki dinar, to mora da se poštuje. I to je mnogo bolje nego besposličariti. Ili čekati socijalnu pomoć. A na nama je da više radeći, stvarajući bolju klimu, te plate mogu da rastu, da dolaze nove kompanije, nove industrije sa većim zaradama i standardom. Da sve to što mi podignemo lestvicu gore, bude dobar znak za grad, odnosno za građane – kaže Vučević.

Autor:
Pošaljite komentar