Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skat: Dobar odnos s vladom, da nastavi reforme, ispravi slabosti

22.11.2016. 15:56 21:52
Piše:

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat poručio je Vladi Srbije da nastavi reforme koje je započela, ohrabrio je da donese teške doluke u vezi s velikim državnim firmama

- gubitašima i dodao da ga svakog dana iznedane "neke stvari u medijima"."Ohrabrio bih Vladu da nastavi da ispunjava obećanja i ispravi uočene slabosti - finansijsku sposobnost, makroekonomsku stabilnost, dužinu sudskih sporova, jer to je ono što pruža sigurnost investitorima", rekao je Skat na skupu o rezultatima američkih izbora, koji je organizovala Američka privredna komora (AmĆam).

On je pohvalio Vladu Srbije jer je posvećena evropskom putu i zato što je imala dobru godinu, kada se radi o ekonomskoj situaciji, ali je dodao da je potrebno još reformi."Naši odnosi sa Vladom su dobri, ali se povremeno ne slažem sa nekim izjavama u javnosti. Ali, nema resora u Vladi gde mi vrata nisu otvorena. Sarađujemo dobro po pitanju migracija, bezbednosti granica, opšte bezbednosti, izradi zakona - poput zakona o inspekcijama", rekao je on.

Ambasador Skat je podsetio da su tokom poslednjih 15 godina SAD pomogle reforme u Srbiji sa više od 350 miliona dolara."SAD su najveća svetska privreda, a Srbija nam je partner broj 17. Voleo bih da se međusobni uvoz i izvoz povećaju", rekao je Skat i dodao da je uloga SAD da bude partner Srbiji.

Američki ambasador je dodao i da Srbija treba više da se orijentiše na preduzetništvo."Potreban je preduzetnički duh, obučavati ljude za potrebe u budućnosti i kako da prošire tržište. Ovde se preduzeća fokusiraju na lokalne zajednice, ali treba da šire svoja tržišta", rekao je Skat.

On je dodao da su potrebne i reforme sudstva i poreskog sistema, ali i da doneti zakoni počnu da se sprovode.Skat je naveo da Srbija treba da se fokusira i na uvođenje novih, inovativnih tehnologija i da jača saradnju privrede i države.Prema njegovim rečima, deo problema Srbije je što uspešne kompanije odvlače najbolje ljude zbog primamljivih ponuda i u državnim organima ostaju oni "manje sposobni".

Kako je istakao, Srbija je turištički već popularna destinacija za mlade ljude, ali kaže da sada treba da se fokusira na razvoj seoskog i ruralnog dela zemlje."Važno je da nudite kvalitetnu uslugu, jer je to najbolja preporuka, odnosno glas koji se prenosi", naglasio je Skat.Potencijali su, kako je dodao, i razvoj kongresnog turizma i Srbija na tom polju može da bude veoma interesantna strancima.

Kada je reč o velikim državnim preduzećima, koja su veliki gubitaši, Skat je kazao da Amerika moze da samo da hrabri Vladu Srbije da donese teške i bolne odluke, kako bi to pitanje rešila."Bilo bi dobro da ta preduzeća mogu da se prodaju. Ona su dragulji, ali vuku zemlju unazad", rekao je Skat.

Prema njegovoj oceni za osam meseci, koliko je u Srbiji, zemlja je ispunila njegova očekivanja, ali je dodao da se svaki dan iznenadi "nekim stvarima u medijima"."Nisam zadovoljan kvalitetom tabloida. Voleo bih da novinari više proveravaju činjenice", rekao je Skat.Govoreći o politici Vašingtona nakon nedavno održanih predsedničkih izbora u SAD, Skat je rekao da se ona neće menjati.

"Glavni ciljevi ostaju stabilnost, ekonomski rast, poboljšanje odnosa sa susedima. Ne postoje pokazatelji da će se desiti promena politike u vezi sa nezavisnošću Kosova", rekao je Skat na poslovnom skupu u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji.Prema njegovim rečima, radiće se više na integraciji Srbije u Evropsku uniju, saradnji sa susedima, nastavku ekonomskih reformi.

"Nema razloga da verujemo da će Tramp uneti značajne promene u odnosu na Balkan", poručio je Skat i dodao da je Amerika velika zemlja koja se vodi svojim interesima i ne menja lako svoju politiku.



Amerika podržava reforme u Srbiji

SAD će nastaviti da podržavaju reforme u Srbiji u cilju unapređenja privrednog ambijenta i stvaranja privlačnijeg okruženja za investitore, zaključeno je danas na skupu koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji (AmĆam).

Predsednik Upravnog odbora AmĆam-a Zoran Petrović rekao je da je ta podrška veoma značajna za sve kompanije koje posluju u Srbiji i da će sigurno doprineti smanjenju nezaposlenosti i većem prilivu novca u zemlju.Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat kazao je da se Srbija kreće u dobrom pravcu i da treba da nastavi sa započetim reformama, da poboljša poslovno okruženje ali da treba više da se orijentiše na preduzetništvo.

"Potreban je preduzetnički duh, obučavati ljude za potrebe u budućnosti i kako da prošire tržište. Ovde se preduzeća fokusiraju na lokalne zajednice, ali treba da šire svoja tržišta", rekao je Skat.

On je dodao da su potrebne i reforme sudstva i poreskog sistema, ali i da doneti zakoni počnu da se sprovode.Skat je naveo da Srbija treba da se fokusira i na uvođenje novih, inovativnih tehnologija i da jača saradnju privrede i države.Prema njegovim rečima, deo problema Srbije je što uspešne kompanije odvlače najbolje ljude zbog primamljivih ponuda i u državnim organima ostaju oni "manje sposobni".

On je dodao da je Srbija turištički već popularna destinacija za mlade ljude, ali da sada treba da se fokusira na razvoj seoskog i ruralnog dela zemlje."Važno je da nudite kvalitetnu uslugu, jer je to najbolja preporuka, odnosno glas koji se prenosi", naglasio je Skat.Potencijali su, kako je dodao, i razvoj kongresnog turizma i Srbija na tom polju može da bude veoma interesantna strancima.

Kada je reč o velikim državnim preduzećima, koja su veliki gubitaši, Skat je kazao da Amerika moze da samo da hrabri Vladu Srbije da donese teške i bolne odluke, kako bi to pitanje rešila."Bilo bi dobro da ta preduzeća mogu da se prodaju. Oni su dragulji, ali vuku zemlju unazad", rekao je Skat.

(Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar