Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Osnovci spremili i pojeli zdrav obrok

25.10.2016. 19:47 21:52
Piše:

Kako se pripremaju obroci po principima pravilne ishrane prikazano je u OŠ „Marija Trandafil“ u Veterniku povodom Nacionalne zdravstvenopromotivne

kampanje „Oktobar, mesec pravilne ishrane“, a u susret 8. novembru, Evropskom danu pravilne ishrane i kuvanja zajedno s decom. Deci je održano predavanje o principima pravilne ishrane, nakon čega su ona, zajedno sa studentima i nastavnicima Departmana Prirodno-matematičkog fakulteta za geografiju, turizam i hotelijerstvo pripremala zdrave namirnice, servirala i dekorisala trpezu.

– Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji s Gradskom upravom za zdravstvo, podstiče decu da prave najvažniji obrok u toku dana po principima pravilne ishrane – rekla je dr Snežana Ukropina iz Centra tog instituta za promociju zdravlja. – To radimo tako što, pre zajedničkog kuvanja, održimo i predavanja u vidu seminara s predškolskim ustanovama, školama i njihovim zaposlenima, nakon čega sledi onaj zanimljiviji deo kada kuvamo zajedno s decom. Ove godine tema su „Proteini u ishrani“ i njihovi izvori, kao i njihov značaj u rastu i razvoju dece. 
 
Mališani su u svojim dekoracijama koristila raznovrsno voće i povrće, praveći različite oblike. Od voća, koristili su grožđe, banane, kruške, naranye, jabuke, kivi, suve smokve, a od povrća su upotrebljeni krastavci, zelena salata, šargarepa, paprika, paradajz, masline i drugo, a osim toga, koristili su i jaja, sir, salamu i ribu. Pravili su razne dekoracije poput ježića, brodova, drveća, labudića i delfina.
 
– Mi smo eko-škola koja je od 2014. godine zvanično primljena u Savez eko-škola Evrope i mi smo prva takva škola u Novom Sadu, a mislim i u Vojvodini – rekla je učiteljica III-1 OŠ „Marija Trandafil“ Alenka Oreščanin. – Od tada negujemo ekologiju i već tri godine se u našoj školi održava Sajam zdrave hrane, po projektu eko-tima, gde se uključuju svi nastavnici, učenici i roditelji i svake godine naš sajam bude uspešan. Kod dece negujemo, kako ekologiju, tako i zdravu ishranu, jer želimo da zdravo odrastaju, i to nam je jedan od kodeksa – da ne jedu čips i nezdrave namirnice, već da im je bolje i zdravije da uzmu voćku. Nedavno smo obeležili i Dan jabuka jer želimo da im razvijemo tu kulturu zdrave ishrane i da shvate šta mogu kada jesti i zašto im je to potrebno.
 
Po rečima naše sagovornice, demonstracija pripreme obroka po principima pravilne ishrane treba deci na zanimljiv način i kroz igru, s nekom napravljenom figuricom od voća, povrća i ribe, da približi namirnice koje oni manje vole da jedu i teže ih prihvataju. 
I. Mikloši
 
I predškolci kuvaju
Cilj ovogodišnjih aktivnosti koje sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine u okviru kampanje „Oktobar, mesec pravilne ishrane“ je da se, osim edukacije o principima pravilne ishrane, ukaže i na značaj proteina u ishrani. Druga akcija poput rašnje u OŠ „Marija Trandafil“, održaće se 3. novembra i u vrtiću „Veseljko“ PU „Radosno detinjstvo“.
 

Piše:
Pošaljite komentar