Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pivo - piće koje osvaja bogatstvom ukusa

27.08.2016. 21:10 15:28
Piše:

“Promo craft weekend”  sedam pivara iz Srbije i regiona predstavilo oko 30 vrsta piva. Pred ljubiteljima tog pića našla su se čeda “Kabineta”, “Južnog vetra”, “ Crow Brewery”-a, “Korse”, “Trona”, “Dogme” i “Razbeebrige”. Ovom manifestacijom na Štrandu najavljen je predstojeći Festival zanatskog piva koji će se održati 7. i 8. oktobra u SKCNS Fabrika.

- Ovaj posao smo pokrenuli jer ga volimo i imamo priliku da stvaramo nešto zdravo i kvalitetno, a ne da bismo bili milioneri jer je to nemoguće - rekao je jedan od vlasnika beogradskog “Južnog vepra” Damir Belamarić, koji su pred Novosađane izneli svoja dva piva - “Svarog” i “Perun”. - Kućno pivarstvo je dobra stvar i trebalo bi da se više ljudi u Srbiji i regionu bavi time. Kod nas ne postoji konkurencija, mi smo svi prijatelji i pomažemo jedni drugima.

Prisećajući se svojih početaka, Damir kaže da je prvo pivo koje je ikad napravio bilo katastrofalno jer je imao ogromnu tremu, pa je povlačio pogrešne korake. Ipak, to ga nije obeshrabrilo i sad proizvodi dve vrste piva od hmelja, gorču i blažu varijantu, a pivopije su, kako kažu, oduševljene ukusima.

- Budući da sam dizajner, veoma cenim svedene radove, a ova piva su izvanredna - rekao je Dejan Marković koji je pio “Perun”. - Fino je gazirano i, nemojte me pogrešno razumeti, ali nekako kao da je mlečno. Oseća se kvalitet.

Iako nedavna istraživanja kažu da žene sve češće piju alkohol i da su prestigle čak i muškarce, kada je reč o pivima, tu je obrnut slučaj. Veće pivopije su muškarci, a žene i kada naruče pivo, uglavnom to bude tamno. Tako je i Sonja Margit, portparol pivare “Tron” iz Obrenovca, tek sad počela da se interesuje za pivo. Na njihovom štandu u ponudi su bili tamniji “Imperial Stout” i svetliji “Pale Ale”.

- Zanatska piva su potpuno drugačija od industrijskih, oseća se pun ukus i kao da imaju svoju ličnost - kaže Sonja.

O toj razlici stručnije govori Damir koji je naglasio da je naučno dokazano da su piva zdrava i da ne goje, već je problem u grickalicama koje se jedu uz pivo.

- Piva se razlikuju pre svega u tehnologiji proizvodnje, kao i u fermentaciji. Zanatska piva se proizvode na visokim temperaturama do 20 stepeni Celzijusovih, dok industrijska na nižim, između 4 i 7 - objašnjava Damir.

Kada je reč o vrstama te njihove kućne radinosti, postoji oko 800 različitih i nemoguće je da svi prave ista piva. Nema tajnih sastojaka, samo sitni dodaci koje neki koriste.

L. Radlovački

 

 

Piše:
Pošaljite komentar