Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Toči: Zapadni Balkan je naše "strateško prednje dvorište"

14.07.2016. 13:21 11:39
Piše:

Nova Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije Zapadni Balkan vidi kao svoje “strateško prednje dvorište”, ali istovremeno predviđa

 i strogo uslovljavanje u procesu proširenja, tokom kojeg će se znati dokle se stiglo u realizaciji preuzetih obaveza, istakla je danas Natali Toči, specijalna savetnica za Strategiju spoljne i bezbednosne politike visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku federike Mogerini.

Toči je, na konferenciji “Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i Zapadni Balkan”, koju je organizovao Centar za međnunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond), rekla da su u Strategiji naglašene realistične procene koje ukazuju na zajedničke interese, mogućnosti i izazove.

“Želeli smo to da naglasimo u strategiji, pa smo spominjali oblasti migracije, povezanosti, energetike, da je Zapadni Balkan naše 'strateško prednje dvorište'”, rekla je Toči.Ta pragmatična procena situacije, rekla je Toči, mora da bude nešto čemu pristupamo principijelno i zato Strategija predviđa strogo uslovljavanje u kojem moramo da znamo tačno i precizno dokle se stiglo u realizaciji preduzetih obaveza.

“To se neće dogoditi preko noći, ali, do vremena priključenja Srbije EU, Unija će se sigurno radikalno promeniti, sto će mozda i olakšavati neka naredna proširenja”, ocenila je Toči.Toči je podvukla da EU mora da se postara da proces proširenja daje rezultate koje će građani moći da osete.

“Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Unija mora bolje brže i odgovornije da reaguje na sitaucije, da budemo fleksibilniji i brže i adekvatnije reagujemo na potrebe ljudi na terenu. Moramo da budemo čvršće povezani, da imamo različite dimenzije koje moraju mnogo bolje da budu združene”, rekla je Toči.

Ona je dodala da se predstavljanje Globalne strategije, 29. juna u Briselu, poklopilo sa odlukom građana Velike Britanije na referendumu da ta država istupi iz Evropske unije i konstatovala da je u trenutku potencijalne dezintegracije Evropa pokazala da EU može da bude jedinstvena.

“U spoljnoj politici, uprkos postojanju mnogo različitih mišljenjma, mnogo smo više ujedinjeni, nego, primera radi na pitanja ekonomije ili problematike azila”, rekla je Toči.Ona je objasnila da je to oblast u kojoj su svi jedinstveni i u kojoj evropski projekat može da se revidira i pomeri na viši nivo.

Toči je dodala da je proces izrade Strategije bio ekstremno intezivan, jer je visoka predstavnica federika Mogerini bila jasna da nije reč samo o kreiranju dokumenta, već o strateškom promišljanju koje vodi ka izradi dokumenta.“Da bi to bilo smisleno i urađeno kako valja, ne sme da radi samo sačica ljudi, već skup aktera unutar EU i van nje”, rekla je Toči.

Ona je istakla da EU nije želela da Strategijia  ima odbrambeni karakter,  da zatvori granice, već da nađe drugačiji duh, da bude strategija koja zahteva aktivan angazman.“Termin koji obuhvata ovu filozofiju je principijelni pragmatizam, što znači da sagledavamo svet onakvim kakav je, a ne onakvim kakv bismo želeli da bude, da gledamo šta možemo kao Evropljani da uradimo”, rekla je Toči.

Novu strategiju može da sprovede samo ujedinjena Evropa

Sasvim je očigledno da je EU trenutno u krizi, i da nova strategija i politika koju zastupa neće moći da se sprovede dok njene članice budu delovale samostalno i nekoordinisano, izjavila je danas Natali Toči, specijalna savetnica za Strategiju spoljne i bezbednosne politike visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

“Ako postoji makar jedna šansa, ona leži u EU”, rekla je Toči za Tanjug na marginama konferencije “Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i Zapadni Balkan”, koju organizuje Centar za međnunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond).

Toči je objasnila da je prva razlika u odnosu na strategiju iz 2003. činjenica da je nova Globalna strategija celokupna, da se ne odnosi samo na bezbednost, već se bavi i razvojem, trgovinom, migracijama, energetikom, celim spektrom evropskih spoljnih poslova.

“To nije samo strategija koja stvara novu viziju Evropske unije, već zaista pokušava da istakne na koji način ta vizija može da se ostvari. Zato je to više delatno  orijentisana strategija nego ona iz 2003”, rekla je Toči.

Kao treću razliku navela je činjenicu da je to strategija koja je prožeta velikim osećajem za realnost.“To nije strategija koja pretpostavlja da svet želi da se kreće u pravcu EU i da svi žele da postanu kao mi. Istovremeno, iako je vieše realistična i poragmatična, moramo da psitupimo svetu odgovorno unutar naših principa”, rekla je Toči.

Jedan od glavnih ciljeva je bezbednost i odbrana, rekla je Toči, dodajući da se teži ka većoj saradnji među zemljama članicama, da je pažnja više usmerena šta može da se uradi u zemljama u okruženju EU, da se pravi razlika između onih koje žele da razviju bliže veze sa EU, poput Srbije i ostalih država u procesu proširenja.

“Istovremeno se shvata da posteoje i ostale zemlje u regionu čii je prilagodljivost veoma važna za EU, ali metod da se ona postigne nije integracija. Moramo u tom slučaju da razijemo nove instrumente, u smislu ekonomije, politike, društva, energetike...”, rekla je Toči.

Što se više ide ka jugu, ka Centralnoj Africi ili istočno ka Centralnoj Aziji, dodala je Toči, ima mnogo konflikata i kriza za koje je potrebno naći zajednički, integrisani odgovor u smislu na prevenciji, delovanju na više nivoa, od lokalnog, preko regionalnog do globalnog.

Kada je reč o globalnoj politici, postojeći sistem treba da se menja i reformiše, smatra Toči, navodeći primer klimatskog sporazuma iz Pariza ili ciljeva održivog razvoja, da se stvori nova politika za oblasti poput energetike, migracija, i da u svemu tome EU bude jedan od ključnih igrača,

(Tanjug)

 

Autor:
Pošaljite komentar