Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gejmeri okupirali Spens

09.07.2016. 18:06 13:33
Piše:

Internacionalni gejming festival (IGF) po prvi put se održava u Velikoj dvorani Spensa u Novom Sadu, počeo je u petak i završava se u nedelju.

Osim kompjuterskih igrica, posetioci su imali priliku da igraju društvene igre, rešavaju razne mozgalice, upoznaju se sa poznatim jutjuberima, ali i da pogledaju razne izložbe.

- Za svakoga ima ponešto, sve zavisi ko šta voli - uverava nas Milan Firez (12) iz Beograda koji kaže da mu se najviše svidela retro igrica pucanja pataka. Međutim, zatekli smo ga kod stola gde se deaktivira bomba. - Najpre moraju da se reše određeni zadaci, ali dva učesnika moraju da sarađuju. Jedan objašnjava zagonetku, a drugi je rešava. U suštini nije teško, samo treba da se shvati koliko je timski rad važan.

Inače, idejni tvorac te “bombe” je Aleksandar Dlabaš iz “Perpetum gejm studija” iz Podgorice, koji je napravio prototip igre na predlog sina koji je video takvu kompjuersku igricu.



- Planiranje je počelo oko Nove godine, a sama izrada igre je trajala manje od nedelju dana - objašnjava nam Aleksandar. - Nije bilo negativnih komentara na igru, ipak prava bomba ne izgleda ovako i ne isključuje se pomoću logike.

Koliko god se ne razumeli u svet gejmera i igrica, na IGF svi su raspoloženi da vam sve do detalja objasne. Tako smo naišli na poprilično neobično kompjutersko kućište koje liči na nekog strip junaka.



- Ovo je Sajborg, kućište koje smo napravili za ovogodišnje Svetsko takmičenje u modingu, na kojem smo osvojili treće mesto - priča nam direktor novosadske firme, odnosno zanatske radionice “Green shield” (Zeleni štit) Vuk Armacki. - Ovo kućište je na prodaju i minimalna cena je 4.000 evra. Inače, mi se bavimo izradom srednjevekovnih oprema.



U moru igrica koje su prilagođene  za najnovije tehnologije, najviše smo se, pak, pronašli u odeljku sa društvenim igricama. Upoznali smo se članovima pančevačkog Kluba ljubitelja igara i fantastike “d20” koji su nas uveli u svet jedne od najpopularnijih društvenih igara današnjice, a koja se zove “Katan”.



- To je druga zastupljena igra nakon “Monopola”. Poenta je da se naseljavaju ostrva i da se sela unaprede u gradove, kao i da se na kraju skupi deset poena - priča nam Natalija Kosar iz Kluba. - Mogu da igraju tri-četiri igrača i svako u startu može da postavi dva sela i dva putića. Bacaju se kocke i na osnovu dobijenih brojeva, trgujete sa ostalima. Možda ovako zvuči komplikovano, ali kada se uigrate shvatite da je zaista lako.



Ta igra “Katan” može da se nabavi u sličnim klubovima i košta oko 4.000 dinara. U Novom Sadu postoje četiri takva centra, koja vam nude besplatno igranje društvenih igara. Pravi gejmeri, poput stalnih članova tih klubova, organizuju turnire u igranju “Katana”, da bi kasnije otišli i na Evropsko prventsvo, koje je ove godine bilo u Beču. Ono što je dobro, jeste da je ta igra na srpskom jeziku i da je interesantna za sve uzraste.



Da Internacionalni gejming festival ne propagira samo kompjuterske igrice uz koje dan prođe dok si rek’o “LOL”, i oko punktova sa logičkim igricama bila je pođednaka gužva.

- Od ponuđenih oblika treba da popuniš ovo prazno polje - objašnjava nam Novosađanin Edin Hajdarović (12) koji je slagao drvene figurice u praznu drvenu kutiju, odnosno igrao igru koja se zove Katamino. - Ovo je dobro za razvijanje koncentracije i memorije. Treba da znaš kako koji oblik da postaviš, a ne da se zezneš kao ja sad.



Za fizičko-sportsku zabavu zadužena je Federacija stonog fudbala Srbije, koja sa posetiocima igra mini turnire. Najmlađi su imali priliku i da uživaju u edukativnim predstavama, da zavire u carstvo lego kockica, pogledaju izložbu junaka iz sveta fantastike, da nauoče ponešto o stripovima, ali i da se upoznaju sa svetski poznatim gejmerima i jutjuberima. IGF se završava u nedelju oko 22 časa, a do tada hedoniste gejmerske vrste čekaju turniri u PES-u, igre Ratova zvezda, turniri u stonom fudbalu, kao i dodele nagrada najboljima.



L. Radlovački

 

Autor:
Pošaljite komentar