Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zoran Đorđević zamenio Gašića

02.03.2016. 21:38 13:33
Piše:

Skupština Srbije izabrala je za novog ministra odbrane dodašanjeg državnog sekretara u tom resoru Zorana Đorđevića. Za njegov izbor glasalo je javnom prozivkom 165 poslanika,

protiv je bilo osam, a niko nije bio uzdržan. On je sinoć, odmah nakon glasanja, pred poslanicima položio svečanu zakletvu.

Đorđević će tu funkciju obavljati do formiranja nove vlade nakon vanrednih parlamentarnih izbora. Poslaničke grupe SPS-a, SDPS-a, SVM-a, NS-a, JS-a i SDA u raspravi su najavile podršku Đorđevićevom izboru.

Kako je obrazložio premijer Aleksandar Vučić, novi ministar odbrane je „marljiv, posvećeni radnik, timski čovek, master ekonomskih nauka, član ’Mense’, koji govori engleski i ruski, a završio je i Školu nacionalne odbrane“.Premijer je rekao  da je, bez obzira na to što će ubrzo biti raspisani izbori, važno kako će sistem vojske funkcionisati do maja, kad će nova vlada izabrati svoje ministre, budući da je Srbija u „ne jednostavnoj situaciji zbog migrantske krize“, kao i zbog toga što ministar odbrane ima specifičan položaj.

Vučić je istakao da je predlog za novog ministra odbrane podnet u skladu sa zakonskim odredbama, posle „nesvakidašnje i čudne sitaucije“, kad je prvi put u savremenoj političkoj istoriji ministar smenjen zbog „teškog verbalnog ispada“.

Premijer je 20. februara uputio Skupštini predlog da za novog ministra odbrane bude izabran dosadašnji državni sekretar u tom ministarstvu Zoran Đorđević. Prethodni ministar Bratislav Gašić smenjen je 5. februara zbog seksističke izjave upućene novinarki.

Opozicione stranke iznele su niz zamerki i nisu glasale za novog ministra. Šefica poslanika DS-a Nataša Vučković upitala je zbog čega se tek  raspravljalo o kandidatu za ministra odbrane, tri meseca nakon Gašićevog razrešenja.

Vučić je pozvao Natašu Vučković da pročita biografiju Zorana Đorđevića i oceni da li nešto nedostaje u njegovim radovima i šta.

– Kada govorite o osnovnim studijama i fakultetima, na te fakultete je išao vaš predsednik da drži predavanja, ja nisam nikada. Slučajno sam završio Pravni fakultet u Beogradu s najvišim ocenama. Ne znam kome više šta prebacujete, kao da ste vi sveci, školovani i pametni, a svi ostali su glupi. Videli smo kako ste vodili zemlju, reklo bi se da nijedan nije završio ni četiri razreda osnovne škole. Ali nije u pitanju škola, već namera, šta hoćete da napravite od svoje zemlje. Imate ljude koji imaju osnovnu i srednju školu, a koji bi zemlju vodili poštenije nego vaša stranka – rekao je Vučić.

Premijer je upitao  Natašu Vučković kako je nije stid da drži pridike o seksističkim ispadima, a da DS nije učinio ništa da ih spreči u svojim redovima, navodeći da je ono što je Gašić uradio samo desetina onoga što su učinili potpredsednik DS-a Goran Ješić i poslanici DS-a.

I predsednik kluba SDS-a Marko Đurišić ima primedbu što se čekalo tri meseca na izbor novog ministra, a kritikujući dosadašnju politiku Vlade i njen rad, poručio je da „ova vlada zbog budućnosti Srbije ne može i ne sme dobiti podršku građana “.

– Učinilo mi se da se sve vreme šalite s nama i s kolegama poslanicima, da zbijate šale da biste se dopali građanima, a sve što ste rekli je besmisleno, netačno i loše pročitano, pri čemu ste sami sebe ubedili u istinitost nečega što nema veze s realnošću – replicirao je Vučić.

Nadovezujući se na njegove reči o „privremenosti“ aktuelne vlade, uzvratio je rekavši: „Svi smo mi ovde privremeni, i Vlada je privremena, samo su Tadić i Čeda večni“.

– Kažete, čekali smo dva meseca, a vas smo čekali 12 godina pa nismo dočekali da se tako nešto desi, kažete ‘gle čuda’, a vaša čuda ne dočekasmo nikako, a i ono što jesmo bolje da nismo – primetio je premijer.

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je da nema nikakve primedbe kada je reč o proceduri za izbor ministra vojske jer je ispoštovana, ali i da ništa neće da govori o kandidatu jer o njemu nema da kaže ništa dobro, ali ni loše.

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je da neće učestvovati u raspravi o novom ministru odbrane, kao što nije ni kad se govorilo o razrešenju Gašića. 

S. Stanković

V. Đuričić

 

Kako je Pajtić doktorirao

Analizirajući biografiju kandidata, Nataša Vučković (DS)  je primetila i to da će Đorđević doktorirati na privatnom fakultetu, na kojem je naučno zvanje stekao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, i to u vreme dok je na ovoj funkciji.

Vučić je tim povodom rekao da je i predsednik DS-a Bojan Pajtić pre dve godine, s mesta premijera Vojvodine, „ustoličen već 15 godina“ –  doktorirao.

– Što tada nije podneo ostavku, pa onda išao da uči i da doktorira? – upitao je Vučić. – Ionako nikad ništa ne radi i nikad nije na svom radnom mestu pa je valjda imao dovoljno vremena da doktorira. Kako se nikad ne setite nego svog kada o tome govorite? Ne znam na kojem ste to fakultetu učili drugačije, pošto ja nisam završio te fakultete na kojima je vaš predsednik držao predavanja.

Autor:
Pošaljite komentar