clear sky
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Зоран Ђорђевић заменио Гашића

02.03.2016. 21:38 13:33
Пише:

Скупштина Србије изабрала је за новог министра одбране додашањег државног секретара у том ресору Зорана Ђорђевића. За његов избор гласало је јавном прозивком 165 посланика,

против је било осам, а нико није био уздржан. Он је синоћ, одмах након гласања, пред посланицима положио свечану заклетву.

Ђорђевић ће ту функцију обављати до формирања нове владе након ванредних парламентарних избора. Посланичке групе СПС-а, СДПС-а, СВМ-а, НС-а, ЈС-а и СДА у расправи су најавиле подршку Ђорђевићевом избору.

Како је образложио премијер Александар Вучић, нови министар одбране је „марљив, посвећени радник, тимски човек, мастер економских наука, члан ’Менсе’, који говори енглески и руски, а завршио је и Школу националне одбране“.Премијер је рекао  да је, без обзира на то што ће убрзо бити расписани избори, важно како ће систем војске функционисати до маја, кад ће нова влада изабрати своје министре, будући да је Србија у „не једноставној ситуацији због мигрантске кризе“, као и због тога што министар одбране има специфичан положај.

Вучић је истакао да је предлог за новог министра одбране поднет у складу са законским одредбама, после „несвакидашње и чудне ситауције“, кад је први пут у савременој политичкој историји министар смењен због „тешког вербалног испада“.

Премијер је 20. фебруара упутио Скупштини предлог да за новог министра одбране буде изабран досадашњи државни секретар у том министарству Зоран Ђорђевић. Претходни министар Братислав Гашић смењен је 5. фебруара због сексистичке изјаве упућене новинарки.

Опозиционе странке изнеле су низ замерки и нису гласале за новог министра. Шефица посланика ДС-а Наташа Вучковић упитала је због чега се тек  расправљало о кандидату за министра одбране, три месеца након Гашићевог разрешења.

Вучић је позвао Наташу Вучковић да прочита биографију Зорана Ђорђевића и оцени да ли нешто недостаје у његовим радовима и шта.

– Када говорите о основним студијама и факултетима, на те факултете је ишао ваш председник да држи предавања, ја нисам никада. Случајно сам завршио Правни факултет у Београду с највишим оценама. Не знам коме више шта пребацујете, као да сте ви свеци, школовани и паметни, а сви остали су глупи. Видели смо како сте водили земљу, рекло би се да ниједан није завршио ни четири разреда основне школе. Али није у питању школа, већ намера, шта хоћете да направите од своје земље. Имате људе који имају основну и средњу школу, а који би земљу водили поштеније него ваша странка – рекао је Вучић.

Премијер је упитао  Наташу Вучковић како је није стид да држи придике о сексистичким испадима, а да ДС није учинио ништа да их спречи у својим редовима, наводећи да је оно што је Гашић урадио само десетина онога што су учинили потпредседник ДС-а Горан Јешић и посланици ДС-а.

И председник клуба СДС-а Марко Ђуришић има примедбу што се чекало три месеца на избор новог министра, а критикујући досадашњу политику Владе и њен рад, поручио је да „ова влада због будућности Србије не може и не сме добити подршку грађана “.

– Учинило ми се да се све време шалите с нама и с колегама посланицима, да збијате шале да бисте се допали грађанима, а све што сте рекли је бесмислено, нетачно и лоше прочитано, при чему сте сами себе убедили у истинитост нечега што нема везе с реалношћу – реплицирао је Вучић.

Надовезујући се на његове речи о „привремености“ актуелне владе, узвратио је рекавши: „Сви смо ми овде привремени, и Влада је привремена, само су Тадић и Чеда вечни“.

– Кажете, чекали смо два месеца, а вас смо чекали 12 година па нисмо дочекали да се тако нешто деси, кажете ‘гле чуда’, а ваша чуда не дочекасмо никако, а и оно што јесмо боље да нисмо – приметио је премијер.

Лидер Нове странке Зоран Живковић изјавио је да нема никакве примедбе када је реч о процедури за избор министра војске јер је испоштована, али и да ништа неће да говори о кандидату јер о њему нема да каже ништа добро, али ни лоше.

Посланик Покрета за преокрет Јанко Веселиновић изјавио је да неће учествовати у расправи о новом министру одбране, као што није ни кад се говорило о разрешењу Гашића. 

С. Станковић

В. Ђуричић

 

Како је Пајтић докторирао

Анализирајући биографију кандидата, Наташа Вучковић (ДС)  је приметила и то да ће Ђорђевић докторирати на приватном факултету, на којем је научно звање стекао и председник Србије Томислав Николић, и то у време док је на овој функцији.

Вучић је тим поводом рекао да је и председник ДС-а Бојан Пајтић пре две године, с места премијера Војводине, „устоличен већ 15 година“ –  докторирао.

– Што тада није поднео оставку, па онда ишао да учи и да докторира? – упитао је Вучић. – Ионако никад ништа не ради и никад није на свом радном месту па је ваљда имао довољно времена да докторира. Како се никад не сетите него свог када о томе говорите? Не знам на којем сте то факултету учили другачије, пошто ја нисам завршио те факултете на којима је ваш председник држао предавања.

Аутор:
Пошаљите коментар