Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sirevi glavni adut za izvoz

02.11.2015. 19:44 13:33
Piše:

KIKINDA: Privrednik iz Kikinde Saša Mančić, koji već nekoliko godina živi u Sloveniji, u julu je za 51.000 evra kupio nekadašnju fabriku „Sloga“.

Za manje od tri meseca, od kada je ušao u posed, novi vlasnik je uradio dosta posla u pripremi otvaranja maloprodajnog objekta.

-  Suvlasnik je firma „Eksbajk”, tako da smo podelili prostor. U delu objekata nalazi se servis za bicikle i mopede, dok je deo namenjen otvaranju „Mlečne kuće“ - kaže Saša Mančić. - Prostor se renovira, a u ovom objektu biće ponuđena i prodaja mlečnih prozvoda na veliko za restorane. Za sada smo zaposlili sedam radnika, a ukoliko se završi prerađivački pogon, do kraja godine raspisaćemo konkurs za prijem još radnika. Ugovorna obaveza nam je da do kraja 2016. godine uposlimo 15 ljudi, ali očekujem da će to biti ispoštovano pre isteka roka.

Zgrada ima 460 kvadrata, prizemni i poslovni objekti zauzimaju 270 kvadrata. Velika ulaganja biće potrebna posebno za rekonstrukciju bivše upravne zgrade fabrike, nekadašnje vile dr Stefana Kristofa, koja je pod zaštitom države.

- O ovoj zgradi niko se nije brinuo godinama što je dovelo do urušavanja. U ovom momentu najviše pažnje posvetili smo adaptaciji krova, koji je i najkritičniji. Upravo na ovaj objekat biće utrošeno najviše sredstava. U toku je i izrada projekta za izgradnju mlekare i očekujem da unutrašnje radove započnemo do kraja godine, kada bi trebalo da počne s radom i prvi pogon za proizvodnju specijalnih vrsta sireva – kaže Mančić.

Planirano je i da se na ovom prostoru otvori edukativni centar za poljoprivrednike, a osim klasičnih vrsta sira, u mlekari će se proizvoditi i sirevi od ovčjeg i kozjeg mleka koji će biti namenjeni za tržište Evropske unije.

A. Đuran





 

Autor:
Pošaljite komentar