Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Slučaj Bitići: Ozbiljnim radom policije i tužilaštva do počionioca

05.06.2015. 12:02 13:33
Piše:

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da ne može da saopšti više detalja da ne bi ugrozio tok istrage, ali je istakao da je u prethodnim istragama bilo manjkavosti.

"U prethodnim istragama je bilo manjkavosti, bilo da je reč o veštačenju naoružnja, bilo da nisu uzimana u obzir svedočenja, uvrštavanje novih svedoka, mogućnost veštačenja log-ofova sa baznih stanica mobilne telefonije koje ukazuju na prisustvo određenih ljudi za koje se nije smatralo da su bili prisutni, ili nije utvrđeno da su bili prisutni, a sada bazna stanica kaže drugačije", rekao je Stefanović.

"Ne mogu da govorim detaljnije da ne bih ugrozio tok istrage, ali se iskreno nadam da će novi dokazi i jedan ozbiljniji rad i policije i tužilaštva dovesti do toga da počinioci budu otkriveni," kazao je Stefanović.

Braća Agron, Mehmet i Ili (Ylli) Bitići, koji su kao pripadnici takozvane "Atlantske brigade" borili na Kosovu u redovima OVK, ubijeni su u julu 1999. godine, a njihova tela su pronađena 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu kod Kladova.

Tokom dvogodišnje istrage Tužilaštvo za ratne zločine sarađivalo je na tom slučaju sa Federalnim istražnim biroom SAD, zbog toga što su braća Bitići bili američki državljani.

Službe bezbednosti prate situaciju i preduzimaju mere



Ministar unutrašwih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da srpske službe bezbednosti svakodnevno prate situaciju kada je u pitawu radikalni terorizam i da preduzimaju sve mere da ne dođe do prelivawa terorizma iz regiona i nestabilnosti Srbije."Svako ko želi da ugrozi Srbiju miože da očekuje žestok odgovor Srbije jer nećemo dozvoliti da neko nad nama isprobava terorističke napade", rekao je Stefanović na pitawe novinara o spotovima islamista.



On je dodao da ti spotovi za domaće službe bezbednosti nisu iznenađewe, podsećajući da je iz policije i ranije upozoravano na mogućnost da moze doći do određenih pretwi Srbiji i radikalizacije pojedinca, pre svega mladih.Stefanović je napomenuo da su neki od tih qudi pod merama kontrole bezbednosnih službi."Pratimo situaciju, preduzimamo mere i svakodnevno naše službe bezbednosti razmatraju situaciju", rekao je Stefanović.

Izmenama Zakona o glavnom gradu do novog Statuta Beograda

Šef beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović najavio je danas da će taj odbor inicirati izmene i dopune Zakona o glavnom gradu, koje će omogućiti detaqnu izmenu Statuta Beograda i veću decentralizaciju beogradskih opština.



Stefanović je rekao da će beogradski napredwaci nova rešewa predstaviti u narednih nekoliko nedeqa, a da bi taj predlog pred Skupštinom Srbije mogao da se nađe za dva do tri meseca.Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da će time biti omogućeno da se vrate neke od nadležnosti beogradskim opštinama, koje su im uzete Statutom iz 2008. godine.



"Želimo da opštinama pružimo više mogucnosti, da se više bave građanima i da budu bliže građanima i da imaju neke od funkcija koje lokalne samouprave mogu da ispune, poput matičara, značajnije uloge u građevinskim dozvolama, nekim vrstama nadzora", precizirao je Stefanović.

Dodao je da je dosadašwa praksa pokazala da postoji prostor i potreba da se to uradi.



"Očekujem da se sve gradske opštine ukquče, da imamo kvalitetnu javnu raspravu i to je nešto sto ćemo predstaviti u narednih nekoliko nedeqa i nadam se da će ovaj predlog moći da se nađe pred Skupštinom Srbije za dva do tri meseca", rekao je Stefanović.

Patijska dodela sredstava



Potpredsednik Glavnog odbora SNS Nebojša Stefanović rekao je danas da nije iznenađen vešću da je oko 15 nevladinih organizacija koje su povezane sa DS dobilo oko 20 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta na kokursu koji je finansirala Vlada Vojvodine, navodeći da je u pitanju "politička dodela sredstava".

"Ni najmanje nisam iznenađen tom vešću. To je stari manir DS da pred izbore dodeli svojima što više iz budžeta kako bi vodili kampanju i uzimali glasove, kupovali ih novcem koji pripada svim građanima", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Ističe da je "skandalozno to šta radi DS", te da je u pitanju samo nastavak politike Razvojne banke Vojvodine, pokrajinskog Fonda za razvoj i nastavak politike koju su demokrate vodile u svim finansijskim institucijama do 2012. godine.



"Nadam se da će državni organi utvrđivati da li postoje rodbinske veze i da li ima elemenata krivične odgovornosti, pošto je ovo skandalozno da se novac dodeljuje po partijskoj liniji. Ovo nije prvi put i nisam iznenađen, ali sam izneanđen stepenom bahatosti nekoliko meseci pred izbore, a njih će biti za manje od godinu dana od današnjeg dana", rekao je Stefanović, koji je i ministar unutrašnjih poslova.



Stefanović je za jučerašnje navode Vladimira Ješića, brata Gorana Ješića, da ga je u vezi sa incidentom polovinom aprila u Inđiji, kao član Komisije za rešavanje pritužbi u toj policijskoj upravi, ispitivao Vladimir Petković, funkcioner SNS iz Sremske Mitrovice, rekao da čitava izjava obiluje neistinama i da je on izmislio da ga je neko ispitivao.



"Taj čovek za kojeg je naveo da ga je ispitivao je nekolio meseci ranije izabran na predlog Policijske uprave za Sremsku Mitrovicu, pre ikakvih naznaka događaja koji je prijavio Ješić. Tokom ispitivanja ništa nije rekao, samo je bio fizički prisutan", rekao je Stefanović, navodeći da je očigledan strah od gubljenja izbora u Vojvodini.



To je, napomenuo je Stefanović, razlog zbog kojeg se potenciraju nekakvi navodni ekscesi, da bi se skrenula pažnja sa lošeg i nedomaćinskog upravljanja Vojvodinom, koja je u lošem ekonomskom stanju zahvaljujući DS.

Bez okupljanja ako se želi rad bez problema



Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da ne zna šta tačno sadrži odluka skupštinskog odbora o unutrašnjem redu u dve zgrade republičkog parlamenta, kojom se, pored ostalog, navodi da se prostor oko zgrada ne može koristiti za održavanje javnih skupova.Stefanović, nekadašnji predsednik Skupštine Srbije, rekao je da je bilo trenutaka kada je Skupština Srbije radila pod velikim pritiskom i da ne bi trebalo da bude okupljanja ispred zgrada i političkog zlupotrebljavanja ukoliko se želi da se to izbegne.



"Niko mi to nije predložio dok sam bio predsednik, niti mi je palo na pamet, ali je bilo trenutaka kada je Skupština bila pod velikim pritiskom i ako hoćete da jedna nezavisna institiucija i najviše zakonodavno telo radi bez problema i donosi zakone onda ne možete da dozvolite da neko baš svaki dan bude ispred i da se to često politički zloupotrebljava", rekao je Stefanović.On je dodao da nije video tu odluku i da ne može konkretno da govori o njoj, ali da republički parlament ima izvesnu autonomiju u donošenju takvih odluka.



Skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja usvojio je juče predlog odluke o unutrašnjem redu u dve zgrade Skupštine Srbije.



Tim aktom se uređuje unutrašnji red u zgradama parlamenta na Trgu Nikole Pašića i u Ulici kralja Milana, i to ulazak u zgrade, posete, korišćenje prostorija, biblioteke, restorana i bifea, kao i red na protostoru oko tih zgrada.U tom aktu, pored ostalog, piše da prostor oko zgrada republičkog parlamenta ne može da se koristi za održavanje javnih skupova

(Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar