broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Случај Битићи: Озбиљним радом полиције и тужилаштва до почиониоца

05.06.2015. 12:02 13:33
Пише:

Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да не може да саопшти више детаља да не би угрозио ток истраге, али је истакао да је у претходним истрагама било мањкавости.

"У претходним истрагама је било мањкавости, било да је реч о вештачењу наоружња, било да нису узимана у обзир сведочења, уврштавање нових сведока, могућност вештачења лог-офова са базних станица мобилне телефоније које указују на присуство одређених људи за које се није сматрало да су били присутни, или није утврђено да су били присутни, а сада базна станица каже другачије", рекао је Стефановић.

"Не могу да говорим детаљније да не бих угрозио ток истраге, али се искрено надам да ће нови докази и један озбиљнији рад и полиције и тужилаштва довести до тога да починиоци буду откривени," казао је Стефановић.

Браћа Агрон, Мехмет и Или (Yлли) Битићи, који су као припадници такозване "Атлантске бригаде" борили на Косову у редовима ОВК, убијени су у јулу 1999. године, а њихова тела су пронађена 2001. године у масовној гробници у Петровом селу код Кладова.

Током двогодишње истраге Тужилаштво за ратне злочине сарађивало је на том случају са Федералним истражним бироом САД, због тога што су браћа Битићи били амерички држављани.

Службе безбедности прате ситуацију и предузимају мере



Министар унутрашwих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да српске службе безбедности свакодневно прате ситуацију када је у питаwу радикални тероризам и да предузимају све мере да не дође до преливаwа тероризма из региона и нестабилности Србије."Свако ко жели да угрози Србију миоже да очекује жесток одговор Србије јер нећемо дозволити да неко над нама испробава терористичке нападе", рекао је Стефановић на питаwе новинара о спотовима исламиста.



Он је додао да ти спотови за домаће службе безбедности нису изненађеwе, подсећајући да је из полиције и раније упозоравано на могућност да мозе доћи до одређених претwи Србији и радикализације појединца, пре свега младих.Стефановић је напоменуо да су неки од тих qуди под мерама контроле безбедносних служби."Пратимо ситуацију, предузимамо мере и свакодневно наше службе безбедности разматрају ситуацију", рекао је Стефановић.

Изменама Закона о главном граду до новог Статута Београда

Шеф београдског одбора СНС Небојша Стефановић најавио је данас да ће тај одбор иницирати измене и допуне Закона о главном граду, које ће омогућити детаqну измену Статута Београда и већу децентрализацију београдских општина.



Стефановић је рекао да ће београдски напредwаци нова решеwа представити у наредних неколико недеqа, а да би тај предлог пред Скупштином Србије могао да се нађе за два до три месеца.Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да ће тиме бити омогућено да се врате неке од надлежности београдским општинама, које су им узете Статутом из 2008. године.



"Желимо да општинама пружимо више могуцности, да се више баве грађанима и да буду ближе грађанима и да имају неке од функција које локалне самоуправе могу да испуне, попут матичара, значајније улоге у грађевинским дозволама, неким врстама надзора", прецизирао је Стефановић.

Додао је да је досадашwа пракса показала да постоји простор и потреба да се то уради.



"Очекујем да се све градске општине укqуче, да имамо квалитетну јавну расправу и то је нешто сто ћемо представити у наредних неколико недеqа и надам се да ће овај предлог моћи да се нађе пред Скупштином Србије за два до три месеца", рекао је Стефановић.

Патијска додела средстава



Потпредседник Главног одбора СНС Небојша Стефановић рекао је данас да није изненађен вешћу да је око 15 невладиних организација које су повезане са ДС добило око 20 милиона динара из покрајинског буџета на кокурсу који је финансирала Влада Војводине, наводећи да је у питању "политичка додела средстава".

"Ни најмање нисам изненађен том вешћу. То је стари манир ДС да пред изборе додели својима што више из буџета како би водили кампању и узимали гласове, куповали их новцем који припада свим грађанима", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре.

Истиче да је "скандалозно то шта ради ДС", те да је у питању само наставак политике Развојне банке Војводине, покрајинског Фонда за развој и наставак политике коју су демократе водиле у свим финансијским институцијама до 2012. године.



"Надам се да ће државни органи утврђивати да ли постоје родбинске везе и да ли има елемената кривичне одговорности, пошто је ово скандалозно да се новац додељује по партијској линији. Ово није први пут и нисам изненађен, али сам изнеанђен степеном бахатости неколико месеци пред изборе, а њих ће бити за мање од годину дана од данашњег дана", рекао је Стефановић, који је и министар унутрашњих послова.



Стефановић је за јучерашње наводе Владимира Јешића, брата Горана Јешића, да га је у вези са инцидентом половином априла у Инђији, као члан Комисије за решавање притужби у тој полицијској управи, испитивао Владимир Петковић, функционер СНС из Сремске Митровице, рекао да читава изјава обилује неистинама и да је он измислио да га је неко испитивао.



"Тај човек за којег је навео да га је испитивао је неколио месеци раније изабран на предлог Полицијске управе за Сремску Митровицу, пре икаквих назнака догађаја који је пријавио Јешић. Током испитивања ништа није рекао, само је био физички присутан", рекао је Стефановић, наводећи да је очигледан страх од губљења избора у Војводини.



То је, напоменуо је Стефановић, разлог због којег се потенцирају некакви наводни ексцеси, да би се скренула пажња са лошег и недомаћинског управљања Војводином, која је у лошем економском стању захваљујући ДС.

Без окупљања ако се жели рад без проблема



Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да не зна шта тачно садржи одлука скупштинског одбора о унутрашњем реду у две зграде републичког парламента, којом се, поред осталог, наводи да се простор око зграда не може користити за одржавање јавних скупова.Стефановић, некадашњи председник Скупштине Србије, рекао је да је било тренутака када је Скупштина Србије радила под великим притиском и да не би требало да буде окупљања испред зграда и политичког злупотребљавања уколико се жели да се то избегне.



"Нико ми то није предложио док сам био председник, нити ми је пало на памет, али је било тренутака када је Скупштина била под великим притиском и ако хоћете да једна независна инститиуција и највише законодавно тело ради без проблема и доноси законе онда не можете да дозволите да неко баш сваки дан буде испред и да се то често политички злоупотребљава", рекао је Стефановић.Он је додао да није видео ту одлуку и да не може конкретно да говори о њој, али да републички парламент има извесну аутономију у доношењу таквих одлука.



Скупштински Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања усвојио је јуче предлог одлуке о унутрашњем реду у две зграде Скупштине Србије.



Тим актом се уређује унутрашњи ред у зградама парламента на Тргу Николе Пашића и у Улици краља Милана, и то улазак у зграде, посете, коришћење просторија, библиотеке, ресторана и бифеа, као и ред на протостору око тих зграда.У том акту, поред осталог, пише да простор око зграда републичког парламента не може да се користи за одржавање јавних скупова

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар