Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ivica Dačić jedini kandidat za lidera SPS

13.12.2014. 22:01 22:07
Piše:

Socijalistička partija Srbije u nedelju će u beogradskom Centru “ Sava ” održati deveti kongres, pod sloganom “ Odgovorno za budućnost ”, na kome će biti izabrano najviše partijsko rukovodstvo

i donet novi program partije. Aktuleni lider SPS Ivica Dačić jedini je kandidat za predsednika stranke i po treći put će biti izabran na čelnu funkciju socijalista. Novi četvorogodišnji mandat Ivice Dačića na čelu SPS potvrdiće 2.600 delegata iz svih lokalnih odbora.

Još kada je pre nekoliko meseci obnarodovan datum održavanja najvišeg stranačkog skupa, najavljeno je da će to biti kongres promena i reformi u partiji. Glavni odbor SPS na sednici održanoj u četvrtak uveče podržao je Statut i Programsku deklaraciju “Vizija Srbije Srbija 2020”, koja će biti usvojena na Kongresu. Govoreći o tome šta je novo što čeka članove SPS, Ivica Dačić poručuje da “svaka budućnost zavisi od onih koji je ostvaruju, od njihovih sposobnosti i mogućnosti”.

– Ukoliko budemo u Socijalističkoj partiji Srbije imali politiku budućnosti, imaćemo i budućnost. Ovaj kongres upravo to treba da obezbedi. Politiku budućnosti – konstatovao je Dačić.

U medijima se već mesecima unazad spekuliše kakve promene bi mogle zadesiti vrh stranke, da li će neka od zvučnijih imena u SPS – u ostati bez najviših funkcija. SPS nisu potresale samo unutarstranačke bitke, već i medijske afere ljudi na visokim pozicijama, uključujući i samog lidera stranke. Ali Dačić je, pa samim tim i stranka koju predvodi, politički preživeo i aferu “kofer” i “slučaj Šarić”, izborivši za SPS ponovno učešće u vladi sa naprednjacima.

Dačić je par dana uoči Kongresa upozorio svoje stranačke saborce da očekuje da se u SPS–u „bore politike, a ne političari”.

– Hoću principe, hoću ideje, hoću kreaciju, hoću svežinu, i samo oni koji to budu imali mogu da računaju da ću ih podržati. Hoću, jednom rečju, promene. Zato što su promene - život, a sve ostalo je puko nestajanje. To su kriterijumi koji čine jednu stranku, stranku samostalnih, odgovornih i sposobnih ljudi. Takvima nije potreban gromobran. Oni sami su gromobran. I snaga kojima je svima potrebna – izbegao je Dačić da konkretno odgovori na novinarsko pitanje ko su njegovi favoriti za najviše stranačke funkcije.

Jer, na Kongresu će, osim lidera stranke, biti izabrani i članovi GO SPS, a glasanje će biti javno, kao što je bio slučaj i na prethodnom najvišem partijskom skupu 2010. godine. Potom će na prvoj sednici novoizabranog Glavnog odbora biće izabrani i potpredsednici partije, kao i zamenik Ivice Dačića. Nakon prošlog Kongresa, čiji slogan je bio „Sigurnim korakom“ za predsednika Izvršnog odbora izabran je Branko Ružić, za potpredsednike: Žarko Obradović, koji je do sada bio i zamenik predsednika SPS, Slavica Đukić-Dejanović, Milutin Mrkonjić, Dušan Bajatović i Dijana Vukomanović.

Poslednjih meseci lobiranje među socijalistima se zahuktalo, a odbori su nominovali svoje favorite za potredsedničke funkcije. Najveću podršku u stranačkoj bazi dobio je Branko Ružić, dosadašnji čelnik Izvršnog odbora, koga je predložilo 155 odbora, a odmah iza njega je Žarko Obradović sa 153 „nominacije“. Za potpredsednike su još predloženi i Aleksandar Antić (145), Dijana Vukomanović (130), Slavica Đukić Dejanović (130), Dušan Bajatović (101), Novica Tončev (80), Milutin Mrkonjić (56), Vladimir Zagrađanin (36) i Dejan Radenković (15).

U medijima se spekulisalo da je najviše neslaganja među socijalistima izazvalo različito viđenje načina na koji se biraju potpredsednici. Struja, predvođena Ružićem, kako tvrde upućeni, zalagala se za to da ih biraju delegati Kongresa , ali je prevagnuo stav iza koga su stali Žarko Obradović i Dijana Vukomanović, da ostane pravilo po kojem potpredsednike bira predsednik, a Glavni odbor formalno potvrđuje njegove predloge. Dobro upućeni izvori tvrde da postoje velike šanse da umesto Obradovića, novi zamenik predsednika bude Aleksandar Antić, koji je aktuelni ministar energetike. Najviše nominacija za predsednika Izvršnog odbora ima Đorđe Čabarkapa (115), slede Vanja Vukić (57), Dejan Backović (45), Branko Ružić (38) i Đorđe Milićević (15).

Svetlana Stanković

 

Milošević i crvena ruža

Podsetimo, osnivački kongres SPS, nazivan i Kongres ujedinjenja SKS i SSRNS, održan od 16. do 18. jula 1990. godine, takođe u „Sava centru“. Na narednom kongresu dve godine kasnije predstavljen je novi amblem stranke - crvena ruža. Slobodan Milošević je šest puta biran za predsednika, da bi Sedmi kongres, održan je 3. decembra 2006. godine, devet meseci posle smrti Slobodana Miloševića i tada je Ivica Dačić prvi put izabran za lidera SPS–a. Inače, na godišnjoj skupštini SPS, održanoj 17. jula 2009, doneta je odluka o reformi partije, kojom je SPS najavila „novi početak, kao partija moderne levice i socijaldemokratske orijentacije”.

Autor:
Pošaljite komentar