Ovo povrće je spas za gojazne i dijabetičare! SNIŽAVA HOLESTEROL za samo 4 nedelje, a kod nas se retko koristi
Nažalost, nemamo naviku da ovu povrćku često jedemo, a svakako bi trebalo jer je i zdrava i vrlo ukusna
Plavi patlidžan je izuzetno bogat vlaknima i celulozom, zbog čega pozitivno deluje na pravilan rad organa za varenje. Takođe, sadrži znatnu količinu pektina (biljnog želea), koji je ključan u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Njegova fitohemikalija, zvana saponin, osim protivupalnog svojstva ima i antialergijski i antikancerogeni efekat. Istraživanja su pokazala da sadrži i bioflavonoide koji štite ćelije od oštećenja i kancerogenih oboljenja.
Od minerala plavi patlidžan ima najviše kalijuma i zbog toga je koristan i za normalizaciju krvnog pritiska. Najbogatiji je vitaminima B grupe (riboflavin, tijamin, nijacin) koji posebno povoljno deluju na nervni sistem. Takođe, vitamini B grupe doprinose poboljšanju prokrvljenosti kože, sprečavaju njeno sasušenje i stvaraju uslove za stimulisanje regeneracije i normalan rad lojnih žlezda, piše RTV.rs.
Vitamini i minerali koje patlidžan sadrži deluju antibakterijski i protivupalno i zbog toga se smatra dobrim saveznikom imuniteta. Fitonutrijenti iz plavo-ljubičastog povrća smanjuju izlučivanje histamina, čije povišene vrednosti uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.
A kako prenosi Danas.rs, jedno istraživanje koje je objavilo Brazilsko društvo kardiologa Brazilian Society of Cardiology pokazalo je da bi patlidžan mogao da snizi vrednosti holesterola za samo četiri nedelje.
Naučnicu su proučavali efekat ovog povrća na masnoće u krvi kod zečeva s povišenim holesterolom. Zečevi su prvo četiri nedelji hranjeni namirnicama koje obiluju holesterolom i kokosovim uljem, koje je bogato zasićenim mastima. Poslednje dve nedelje dobijali su i 10 ml soka od patlidžana dnevno. Pokazalo se da je grupa koja je konzumirala sok od patlidžana imala značajno snižene vrednosti holesterola u plazmi, kao i niže vrednosti LDL, takozvanog lošeg holesterola.
Zaključak studije je da sok od patlidžana može smanjiti telesnu težinu i nivo holesterola kod laboratorijskih životinja.
„Kod zečeva s hiperkolesterolemijom sok od patlidžana je značajno smanjio njihovu telesnu težinu, nivo holesterola u plazmi, sadržaj holesterola u aortama i koncentraciju MDA u lošem holesterolu i ćelijama krvnih sudova te povećao endotelne faktore relaksacije (EDRF) – izjavili su autori studije.
A da biste bili sigurni da ćete u organizam uneti svež patlidžan, obratite pažnju na to da li mu je boja zagasito ljubičasta, a peteljka čvrsta.