Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEVEROVATNO! HLEB, A NE GOJI Ova vrsta čak pomaže prilikom mršavljenja, a skida i holesterol

21.11.2024. 17:44 17:54
Piše:
хлеб
Foto: Ilustracija/pixabay

Zdravstveni stručnjaci preporučuju raženi hleb kao prikladan dodatak ishrani za mršavljenje, savetujući da ga je moguće konzumirati svakodnevno u umerenim količinama.

Španska nutricionistička organizacija naglasila je zdravstvene koristi različitih vrsta hleba, ističući da je raženi hleb, posebno, veoma koristan, piše Express.
 

 "Raženi hleb se ističe niskim sadržajem masti—3,3 grama na 100 grama proizvoda—što ga čini korisnim za one koji žele da smršaju ili smanje unos kalorija. Dodatno, njegov sadržaj vlakana pomaže da se osećamo siti i poboljšava probavu. 

Takođe pomaže u uklanjanju 'lošeg' holesterola, poznatog kao LDL holesterol, čime se sprečavaju kardiovaskularni problemi održavanjem čistih arterija."

хлеб
Foto: pixabay/ilustracija

"Raženi hleb je bogat fosforom koji jača kosti i zube, što je korisno za starije osobe, ali i za one koji još rastu. Takođe sadrži minerale kao što su gvožđe, kalcijum, selen i natrijum, uz zdrave masne kiseline. Ovo jača imunitet i poboljšava metabolizam, što može biti veoma korisno za vegetarijanske ili veganske dijete," prenosi N1.hr.

Raženi kvasac omogućava mikroorganizmima u crevima da regulišu nivo šećera u krvi, među ostalim prednostima. Takođe su otkrili da, kada jedemo raženi hleb, nivo šećera u krvi opada sporije, što je veoma pozitivno za naše zdravlje.

Izvor:
N1.hr
Piše:
Pošaljite komentar