Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAKO DA ZNAŠ DA JE MASLINOVO ULJE POKVARENO? Ovo su najčešći znaci koji ukazuju na to da nije više za upotrebu

04.01.2025. 11:33 11:47
Piše:
Izvor:
Alo
уље
Foto: Pixabay

Kuvari amateri širom sveta mogu napraviti suptilnu, ali ozbiljnu grešku u kuvanju koja može uništiti ukus njihovog maslinovog ulja.

Način na koji skladištite maslinovo ulje može značajno uticati na njegov ukus.

"Čuvanje maslinovog ulja u ormariću, daleko od svetla, toplote i kiseonika, pomoći će da se produži njegova trajnost i sprečiti da se prebrzo pokvari. Najbolje je čuvati ga u hladnom i tamnom ormariću umesto da ga držite na radnoj ploči", izjavili su stručnjaci na Which, britanskom portalu za informisanje potrošača.

Maslinovo ulje treba da bude u tamnim flašama

Zato savetuju kupovinu maslinovog ulja u tamnim flašama umesto u prozirnim, kako bi se zaštitilo od štetnih uticaja svetlosti.

"Iako izloženost svetlu nije dobra i maslinovom ulju treba hladniji prostor za očuvanje, stavljanje ulja u frižider nije poželjno", rekla je kuvarica Suzan Stilson i dodala da hladnoća iz frižidera uzrokuje zgrušavanje ulja, što negativno utiče na njegovu upotrebu.

"Njegova sveža, voćna zelena aroma takođe će se smanjiti ako se stavi u frižider," objasnila je Stilson.

Rok trajanja maslinovog ulja

Maslinovo ulje obično ima rok trajanja koji je najbolje iskoristiti unutar nekoliko meseci.

Stilson je takođe napomenula da postoji više pokazatelja svežine maslinovog ulja osim datuma isteka roka trajanja.

"Najbolji pokazatelj da je maslinovo ulje loše - nije datum isteka na flaši, već vaš vlastiti miris i ukus. Pokvareno ulje obično ima miris buđi, poput voska za boje ili ustajalog oraha", otkrila je kuvarica.

Konzumacija kašike maslinovog ulja dnevno takođe je povezana s koristima za zdravu probavu, piše New York Post.

Izvor:
Alo
Piše:
Pošaljite komentar