Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

GLAVOBOLJA ZA "DAN POSLE" UBIJA Evo simptoma mamurluka I NAJBOLJIH RECEPATA NA SVETU

31.12.2024. 18:26 18:32
Piše:
Izvor:
Dnevnik
mamurluk
Foto: Freepik, AI, ChatGPT

Mamurluk je čest rezultat preterane konzumacije alkohola, a može se razlikovati u težini i simptomima. Simptomi mamurluka mogu varirati u zavisnosti od količine i vrste konzumiranog alkohola, individualne tolerancije i drugih faktora.

Najčešći simptomi su glavobolja, koja nastaje usled dehidracije i širenja krvnih sudova. Takođe, može doći do mučnine i povraćanja, izazvanih iritacijom sluzokože želuca. 

Osoba koja pati od mamurluka može biti osetljiva na svetlost i zvuk, ali i da iskusi ubrzan ili nepravilan rad srca – Alkohol može uticati na kardiovaskularni sistem. Kod nekih ljudi javlja se i drhtavica, kao posledica smanjenog nivoa šećera u krvi. Umor i slabost koju osećaju proističu iz nedostatka energije i poremećaja sna. Suva usta i žeđ rezultat su dehidracije koju alkohol izaziva.

hangover
Foto: Pixabay

Među simptomima su i smanjena koncentracija, zaboravnost, dezorijentacija, čak i anksioznost, depresija, bol u stomaku, pojačano znojenje, i tremor.

Supa od želuca, sok od oka ovce

Iako nama rasol zvuči potpuno normalno, od nekih recepata koji se koriste u svetu možda bi vam se digla kosa na glavi, kad već glava s jastuka ne može. Tako građani Južne Koreje piju supu hejangguk, koja je napravljena od čorbe, kostiju i začinskog bilja. Mongolima najviše pomaže kiseli sok od očišćenog oka ovce u paradajz soku, dok Meksikancima koji preteraju s tekilom pomaže menudo – supa od želuca sa ljutim začinima. U Poljskoj je popularan žurek – supa od kiselog brašna sa kobasicom. Japanci piju piće napravljeno od šljiva umešu, ako se napiju od sakea.

Simptomi mamurluka obično traju od nekoliko sati do 24 sata nakon što nivo alkohola u krvi padne na nulu. Težina i trajanje mamurluka zavise od količine popijenog alkohola, hidratacije, tipa pića, individualne tolerancije.

Kada potražiti pomoć?

Ako se jave simptomi kao što su jaka konfuzija, gubitak svesti, usporeno disanje ili napadi, potrebna je hitna medicinska intervencija, jer to mogu biti znaci alkoholnog trovanja.

Tamnija pića poput viskija, crnog vina i ruma često izazivaju teži mamurluk zbog veće količine kongenera (jedinjenja nastalih tokom fermentacije). Čistija pića, poput votke i belog vina, imaju manje kongenera i mogu izazvati blaži mamurluk.

A lečenje?

Ako preterate za praznike, i probudite se s jednim od ovih simptoma, prvo uzmite elektrolitske rastvore: Rehidratori pomažu u nadoknadi tečnosti i elektrolita. Dobri su i vitamin B i C, kao i antacidi koji smanjuju kiselost želuca. Lekovi protiv bolova poput ibuprofena mogu ublažiti glavobolju, ali izbegavajte paracetamol jer može opteretiti jetru.

Naravno da se mnogi pridržavaju stare, dobre narodne medicine. A tu, kažu naše bake i deke, pomaže kisela čorba ili supa od pilećeg mesa, kao i kiseli krastavci i rasol. Oni su, naime, bogati elektrolitima i pomažu u oporavku. Jogurt smiruje želudac i nadoknađuje izgubljene elektrolite, dok med i voda, pomešani, podižu nivo šećera u krvi.


 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar