ДА ЛИ ПРАВИЛНО КОНЗУМИРАТЕ БЕЛИ ЛУК Ово сигурно нисте знали! Ево како најбоље да искористите његову лековитост
Бели лук је биљка која већ хиљадама година привлачи пажњу својим благотворним својствима на људски организам.
Кроз историју људи су га користили како би ојачали имунитет, ублажили симптоме прехладе и грипа, али и као природни антибиотик. Ова биљка је богата готово стотином активних хемијских спојева, међу којима се истичу антиоксиданси који помажу у смањењу трошења и оптерећења ћелија.
Бели лук се може конзумирати на различите начине, а један од најпознатијих јесте да се једе сиров као додатак салатама и умацима. Сирови лук се препоручује јер се на тај начин испољавају његова најснажнија својства. Такође, он се може конзумирати и у облику капсула или уља, а неки људи га воле и као зачин.
Бели лук је познат по својим антибактеријским, антивирусним, антигљивичним и противупалним својствима. Осим тога, познат је и као средство за отпушавање дисајних путева, па се често користи код проблема с дисањем.
Нутриционисткиња Матеја Мрмић потврдила је да се белим луком буквално одржава добро здравље.
Allicin - извор моћи белог лука
Један од кључних састојака који чини лук тако корисним јесте алицин. Овај моћни састојак је одговоран за одбрану биљке од напада бактерија и гљивица, те му даје снажна својства. Захваљујући алицину бели лук је добио репутацију природног антибиотика и средства за јачање имуног система.
Правилна конзумација белог лука
Како бисте искористили све благодати белог лука, важно је правилно га конзумирати. Нутриционисткиња Мрмић истиче важност редовне и правилне конзумације белог лука како би се максимално искористила његова својства. Уз то, постоје препоруке о начину припреме и конзумације овог поврћа.
Пре конзумације обавезно згњечите бели лук како бисте подстакли ензимску реакцију у којој настаје алицин. Сваки дан би требало јести најмање три чена белог лука. Најбоље га је конзумирати у сировом стању, а може се једноставно и прогутати попут таблете.
Ако га термички обрађујете, нека то буде кратко - не више од 10 минута.
Многи избегавају да једу бели лук због његовог снажног мириса. Важно је знати да је он последица материја које садрже сумпор и које белом луку дају најбоља својства. Проблем непријатног задаха након конзумације белог лука можете решити жвакањем першуновог листа, зрна кафе или коморача, преноси Срећна република.