Suvo grožđe - zdrava i ukusna grickalica za zimske dane
Njihova visoka energetska vrednost čini ih izvrsnim međuobrokom, a fine su i u kolačima. Suvo grožđe je dehidriran plod u kom ostaje najviše 23 odsto vode. Nastaje sušenjem grožđa na suncu ili mehaničkim procesom sušenja u sušionicama.
Nutritivno gledano, karakteriše se ga bogatstvo kalijuma, magnezijuma, cinka, bakra, kalcijuma i gvožđe, kao i vitamina A i B kompleksa.
Suvo grožđe sadrži znatnu količinu gvožđa koji direktno pomaže u lečenju anemije, dok visok sadržaj bakra pomaže kod stvaranja crvenih krvnih zrnaca.
U pitanju je idealna visokoenergetska grickalica za hladnije dane, koja začas nadoknađuje izgubljenu energiju.
Osim toga, pomoću njega bez većih problema možete da zavarate glad jer je izrazito bogato vlaknima što ga čini zasitnijima od mnogih drugih namirnica.
Osim što uz suvo grožđe u kombinaciji s orašastim voćem, jogurtom ili medom, možete da započnete dan, odlično je i kao prilog s pirinčem, kus-kusom i povrćem uz svaki komad mesa. Možete ga, naravno, ubaciti u bilo koju lisnatu salatu.
Zbog slatkastog ukusa i strukture, idealnje i za punjenje mesa peradi.
Savršeno ide u sve kolače, hleb, peciva, kompote, pudinge i kreme, a nezaobilazan su i dodatak poslasticama – štrudlama, kolačima, baš kao i sladoledu ili se jednostavno nalaze u kombinaciji s drugim sušenim voćem ili orašastim plodovima kao zamena za slatkiše. Zimi se često dodaje i u kuvano vino.
Biskvit s grožđicama
Sastojci:
- 125 g putera sobne temperature,
- 125 g šećera,
- kesica vanil šećera,
- 3 jajeta,
- 250 g brašna,
- kesica praška za pecivo,
- prstohvat soli,
- 4 kašike mleka,
- 200 g suvog grožđa
Priprema:
1. Puter mešati sa šećerom dok ne postane penast, dodati vanil šećer, a zatim i jedno po jedno jaje.
2. Prosejati brašno s praškom za pecivo i solju, pa ga dodati smesi od jaja i na kraju uliti mleko i mešati dok se ne dobije homogena smesa. Na kraju dodati suvo grožđe.
3. Rernu ugrejati na 180 stepeni.
4. Dugački kalup za kolače obložiti papirom za pečenje, pa uliti testo.
5. Peći otprilike sat vremena, pa proveriti čačkalicom. Ako se za nju uhvatilo testo, produžiti vreme pečenja.
6. Kad je kolač pečen, izvaditi ga iz rerne, pa za desetak minuta izvrnuti na rešetku, skinuti papir, okrenuti ga na pravu stranu i pustiti da se, prije sečenja, potpuno ohladi.