Kafa budi, leči, ali može i da škodi
Postalo je već uvrežena navika i izuzetno su retki pripadnici zapadne civilizacije koji, čim otvore oči, ne posegnu za kafom, a istočne – za čajem.
Oba napitka imaju svoje prednosti, ali i mane, pa ih treba uskladiti sa zdravstvenim stanjem da bi užitak bio potpun. Kafa je šampion u buđenju i davanju vitalnosti, ali mnogi nutricionisti smatraju da je ipak treba izbegavati ujutru i popiti tek kasnije. Jer, od nje se rano postaje preaktivno pa umor može stići samo nekoliko sati kasnije.
Nakon buđenja, organizam sam počinje da proizvodi povišeni nivo kortizola, hormona stresa koji razbuđuje, pa je previše kada se još doda i kofein. Učinkovitiji su prvi gutljaji sredinom prepodneva ili rano po podne: kada je nivo kortizola najniži, korist je najveća. Nije dobra ni prekasna kafa, pa je jedno istraživanje pokazalo da može poremetiti san i šest sati nakon što je popijena.
Inače, u jednoj šoljici je 50 do 150 mg kofeina i ukoliko se kafa troši umereno, ta supstanca može poboljšati srčane funkcije, raspoloženje, stimulisati nervni sistem i poboljšati njegov rad. Ali oni koji imaju tegobe baš od bolesti tih organa i sistema, treba da je uzimaju obazrivo i u malim količinama. Kofein ima i blagi analgetski efekat, međutim, ukoliko se uzima s lekovima protiv bolova, pojačava njihov efekat.
Neželjeno dejstvo kafe osete oni koji popiju veće količine tokom dana. Tegobe se ispoljavaju kao nadutost stomaka, stvaranje viška kiseline u želucu, nesanica ili razdražljivost. Ali, ako se šoljica popije posle jela, olakšava varenje. Inače, dnevno ne bi trebalo popiti više od tri do četiri šoljice. Posebno treba biti oprezan s instant-kafom, koju mnogi piju kao poslasticu s mlekom, sladoledom ili šlagom pa nije čudo što preteruju s dnevnim dozama.
Po svojim stimulativnim svojstvima čaj malo zaostaje jer sadrži po šolji 35 do 80 mg teina, koji podstiče aktivnost organizma kao i kofein, ali se njegov učinak postiže tek u količinama znatno većim od kafe. Flavonoidi su sastojci tanina iz čaja, za koje je utvrđeno da imaju antioksidativna svojstva, koja odlažu starenje i važna im je uloga u zaštiti srca i krvnih sudova. Zeleni čaj je bogatiji flavonoidima od crnog. Ipak, ni s čajevima ne treba preterivati jer je dokazano da blokiraju iskorišćavanje gvožđe u organizmu. Zato se osobama koje pate od anemije ne preporučuje.
I. Bakmaz