JELOVNIK UZ KOJI JE MARKO KON U REKORDNOM ROKU SMRŠAO 45 KG Jednostavan, a daje neverovatne rezultate
Jelovnik uz koji je Marko Kon smršao 45 kilograma, veoma je jednostavan i efikasan.
Muzičar Marko Kon izgubio je 45 kilograma uz savete stručnjaka, ali i uz veliku podršku supruge. Naime, on je otkrio da put mršavljenja nije jednostavan, ali da se isplati.
- Gojazni ljudi se pravdaju hormonskim poremećajem, a to je skoro uvek tačno. Taj poremećaj kasnije podržava gojaznost, to je jedan začarani krug. Iza mene su bile ozbiljne pripreme, odricanja, saveti lekara, na endokrinološkom odeljenju dobio sam lekove, savete, pažnju, to je jedan vrlo naporan proces. Sada je stvar volje održati i znati, da ne treba da počnem da jedem čokoladu od trista grama. Početak je medicinska stvar, mora da vas savetuje neko ko ozbiljno zna šta radi. Metabolički proces mora da se sredi - ispričao je jednom prilikom Kon.
- Teško je na početku promeniti životne navike. Ne postoji čudotvrona dijeta i mehanizam, bitno je koliko kalorija uneseš tokom dana, tu nema mnogo pametovanja, sve se svodi na količinu, što je hrana lepša treba je jesti manje. Prvo treba doneti odluku, a onda je se držati. Da je jednostavno - nije. Ja volim da citiram: ’Nismo debeli zato što jedemo, nego jedemo zato što smo debeli'. Glad koju sam osećao sa 45 kilograma neuporediva je sa onom koju osećam sad", rekao je Marko Kon.
Jelovnik uz koji je Marko Kon smršao:
Marko Kon je tokom 100 dana za sva tri obroka jeo istu vrstu mesa, birajući ona masna. Na primer, ako je doručkovao svinjski vrat, to je i ručao pa i večerao.
Dan 1
Doručak: 3- 4 šnicle svinjskog vrata.
Za šnicle svinjskog vrata potrebno je (za porcije za više osoba): kg svinjskih šnicli od vrata, 3 glavice crnog luka, so i biber (belo vino po želji, 2 dl).
Priprema: šnicle istrljati solju i pobiberiti. Ostaviti ih nekoliko minuta da odstoje pa posudu u kojoj se peku, zagrejati ulje, dodati luk i peći ih dok ne porumene sa obe strane.
Ručak: šnicle svinjskog vrata.
Večera: nekoliko komada masne ribe (losos, haringa, skuša, bakalar), pripremljena sa puterom.
Nutricionisti napominju da uz svaki obrok mora da se jede sveža salata (kupus, zelena, miks)
Između obroka je bilo dozvoljeno dve užine (mlečna, jogurt, mladi sir, kiselo mleko) i druga voćna (maline, kupine, borovnice, brusnice, ribizle, jagode) i 20 g jezgrastog voća (orasi,lešnici, bademi, pistaći).
Kao prilog uz meso može se dodati: karfiol, brokoli, kelj, prokelj, zelenu boraniju, vrste povrća sa najmanjim sadržajem ugljenih hidrata.
Dan 2
Doručak: biftek.
Ručak: biftek.
Večera: nekoliko komada masne ribe (losos, haringa, skuša, bakalar), pripremljena sa puterom.
Dan 3
Doručak: nekoliko svinjskih krmenadli sa začinima po izboru.
Ručak: nekoliko svinjskih krmenadli sa začinima po izboru, dinstane sa lukom i začinima.
Večera: nekoliko komada propržene mlevene junetine.
Dan 4
Doručak: jagnjeći kotleti.
Ručak: jagnjeći kotleti, spremljeni sa povrćem, patlidžanom, paprikom, tikvcom sa začinima
Večera: biftek.
Dan 5
Doručak: nekoliko komada propržene mlevene junetine.
Ručak: propržena mlevena junetina, nekoliko komada.
Primer jela sa mlevenom junetinom
Potrebno je: 1. 5 kg mlevene junetine, 400 g bukovače, kašičica mlevene paprike, 2 dl soka od paradajza, 100 g slanine, 3 dl juneće supe, 5 kašika ulja, kašika gustina, origano, mešavina začina, so, biber, kašika ulja, kašika gustina i praziluk.
Večera: pileći ražnjići sa slaninom
(Kurir, Stil, Milka Đukić)
,