Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAKO BEZ „KUCKANJA“ PREPOZNATI SLATKU LUBENICU Uz ova četiri trika nema greške

15.07.2024. 18:09 18:14
Piše:
Foto: Ilustracija/pixabay.com

Pored toga što odlično hidrira organizam, lubenica  je odlična i za izbacivanje viška tečnosti. Ali, prava je mudrost odabrati zrelu, slatku sočnu lubenicu. 

Da biste kupili bostan koji vas ukusom neće razočarati, pridržavajte se sledećih saveta.

1. Obratite pažnju na pruge

Kad birate lubenicu, posebno obratite pažnju na pruge. Ako su jako izražene, to je znak da je lubenica zrela. Pruge bi trebalo da budu tamno-zelene i svetlo-žute boje.

2. Birajte najtežu

Kad birate lubenicu, ne ustručavajte se da nekoliko njih podignete i ocenite težinu. Birajte onu koja je najteža, jer ona ima najviše vode i slađa je od ostalih.

3. Oblik je takođe važan

Lubenice okruglog oblika su slađe od onih ovalnog oblika, a i sočnije su.

4. Peteljka otkriva zrelost

S obzirom na to da sezona lubenica sada nije u punom jeku, i peteljka može da pokaže da li je komad koji ste odabrali zreo ili nije.

Ako je peteljka suva to je znak da je lubenica zrela, ali ako je peteljka suva i zelena to je znak da je lubenica ubrana prerano i da će vas razočarati ukusom.

(Krstarica)

Autor:
Pošaljite komentar