Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVAKI DAN ZA DORUČAK TRI JAJETA Evo šta se desilo s organizmom BILA SAM U ŠOKU

19.12.2023. 10:09 10:18
Piše:
Izvor: Pixabay, ilustracija

- Prvi korak u mom eksperimentu bio je suočavanje sa dugo prisutnim mitom da jaja negativno utiču na srce.

Ispostavilo se da je ova percepcija zastarela i da su istraživanja pokazala da jaja nisu toliko štetna kako se mislilo. Nutricionista Džoana Burdeos mi je objasnila da su jaja bogata proteinima i esencijalnim hranjivim materijama kao što su vitamini rastvorljivi u mastima, B vitamini, folna kiselina i holin. Osim toga, jaja su nazvana "savšenim proteinom" zbog svih devet esencijalnih aminokiselina koje sadrže - priča Džejmi Stetis, novinarka magazina "Healthy".

Uzbuđeno je sam započela svoju nedelju doručkujući tri jajeta svakog dana.

- Prvi dan sam napravila fritatu s preostalim lososom, serviranu preko osvežavajuće rukole s fetom. Sledećeg dana, u žurbi da spakujem stvari za putovanje, uzela sam tri kuvana jaja sa salatom. Onda sam jela jaja na oko, pa omlet, pa poširana jaja, pa opet kuvana i pečena. I tako sam izgurala nedelju dana. Ovaj eksperiment je pokrenuo nešto više od promene u ishrani - uticao je i na moje svakodnevne odluke.

Tokom nedelje, kaže, primetila je da je postala pažljivija u izboru ostale hrane koju jede tokom dana.

- Umesto da smažem kolač, odlučila sam se za dve jabuke. Ova promena me je zadržala sitom duže vreme, što se pokazalo korisnim tokom dugih letova i zaposlenih dana.

Iako se vodi polemika oko toga koliko je sigurno jesti jaja svakodnevno, istraživanja su se promenila tokom godina. Harvard Health sada sugeriše da prosečna zdrava osoba može konzumirati i do sedam jaja nedeljno bez značajnih posledica.

- Dijetetičar nutricionista Blanka Garsija me je podsetila na to da je važno održavati raznovrsnost u ishrani i da se jaja ne bi trebala konzumirati u prevelikim količinama svakog dana. Nakon nedelje eksperimenta, shvatila sam da su jaja veoma vredan izvor proteina i hranljivih materija. Nameravam da zadržim neke navike, kao što su konzumacija tvrdo kuvanih jaja kao užine ili priprema različitih jela kao što su omlet i fritate. Ovaj eksperiment me je podsetio da hrana nije samo gorivo za telo, već i alat za donošenje boljih svakodnevnih odluka u vezi sa zdravljem.

Ako tražite način da unapredite svoju ishranu, razmislite o uključivanju jaja u svoj doručak. Moje iskustvo pokazuje da mala promena u ishrani može imati značajan uticaj na vaše zdravlje i svakodnevni život.

Alo

Autor:
Pošaljite komentar
Visok loš holesterol  - ne boli, a pravi veliku štetu

Visok loš holesterol  - ne boli, a pravi veliku štetu

09.05.2023. 09:59 10:01