Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Obrok od insekata štiti od raka

17.07.2019. 16:06 16:23
Piše:
Foto: pixabay.com

Uskoro bi se jedenje mrava i drugih insekata moglo preporučivati kao prevencija od raka, ako je verovati studiji Univerziteta u Rimu, prenosi Radio televizija Srbije.

Serija eksperimenata koje su sproveli italijanski naučnici pokazuje kako široko rasprostranjeni beskičmenjaci, kao što su skakavci i cvrčci, imaju visok nivo antioksidansa.

Samleli su insekte i potom ustanovili da mnogi imaju višestruko veću koncentraciju antioksidansa nego sok od pomorandže.

Antioksidansi su neophodni za umanjivanje štetnog dejstva slobodnih radikala – koji, kako se veruje, povećavaju rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Određene namirnice, poput voća i povrća, posebno su bogate antioksidansima.

Naučnici smatraju da će stanovnici zapadnih zemalja u narednim decenijama morati da počnu sa uvođenjem insekata u svoju ishranu, tako da je grupa sa Univerziteta u Rimu rešila da otkrije koju količinu antioksidansa sadrže beskičmenjaci.

Najviše antioksidansa, pet puta više od svežeg soka od pomorandže, sadrže ekstrakti skakavaca, svilene bube i cvrčaka koji su rastvorljivi u vodi.

A najviše nivoe polifenola – organskih jedinjenja koja takođe deluju kao antioksidansi – imaju skakavci, crni mravi i brašnasti crvi. Ekstrakti rastvorljivi u mastima koji se dobijaju od svilene bube, velikog cvrčka i afričkih gusenica sadrže dvostruko više antioksidansa od maslinovog ulja.

Vođa istraživanja prof. Mauro Serafini istakao je da najmanje dve milijarde ljudi, a to je četvrtina svetske populacije, redovno jede insekte.

„Jestivi insekti su odličan izvor proteina, polinezasićenih masnih kiselina, minerala, vitamina i vlakana. Ali do sada ih niko nije uporedio (u pogledu antioksidantne aktivnosti) sa klasičnim funkcionalnim namirnicama, kao što su maslinovo ulje ili sok od pomorandže. U budućnosti bismo mogli da prilagodimo ishranu insekata (koji se uzgajaju kao hrana za ljude ili životinje) kako bismo povećali njihov sadržaj antioksidansa.“

Tim profesora Serafinija testirao je širok izbor komercijalno dostupnih jestivih insekata i beskičmenjaka.

Uklanjali su nejestive delove ovih životinja, kao što su krila i žaoke, zatim bi ih samleli i ekstrahirali masnoće i sve što je preostalo, a što bi moglo da se rastvori u vodi.

Onda je ekstrat svakog insekta odvojeno testiran. Otkriveno je da su insekti vegetarijanci imali mnogo veći sadržaj antioksidansa u poređenju sa onima kao što su tarantule i škorpije.

Širom sveta ljudi najviše pojedu sledeće vrste insekata: 31 odsto tvrdokrilaca (u koje spadaju bube), 18 odsto leptira (ističu se gusenice) i 14 odsto opnokrilaca (u njih spadaju pčele, ose i mravi

Piše:
Pošaljite komentar