Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO POVRĆE MOŽE BITI PRAVA SMRT ZA ZDRAVLJE Jedna stvar nikako nije dozvoljena OVAKO SE PRAVILNO ČUVA

19.03.2025. 11:29 11:37
Piše:
Izvor:
espreso.co.rs
кромпир
Foto: Pixabay.com

Mnogi nakon obroka ostatke pečenog krompira umotaju u aluminijumsku foliju i odlože u frižider, ne znajući da time mogu stvoriti idealne uslove za razvoj bakterije Clostridium botulinum.

Ova bakterija proizvodi snažan neurotoksin koji može izazvati botulizam – ozbiljno trovanje koje se manifestuje simptomima poput slabosti mišića, problema s vidom i disanjem, a u najtežim slučajevima može biti i fatalno.


Clostridium botulinum se razvija u anaerobnim uslovima, odnosno u okruženju bez kiseonika, kakvo se stvara unutar folije. Iako visoke temperature pri pečenju uništavaju većinu bakterija, spore ove bakterije mogu preživeti i aktivirati se kada temperatura padne na nivo pogodniji za njihov rast.

Da biste izbegli rizik, pečeni krompir nemojte ostavljati u aluminijumskoj foliji nakon pripreme. Umesto toga, ohladite ga na sobnoj temperaturi, zatim ga odložite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru. Na taj način ćete sačuvati njegov kvalitet i izbeći potencijalne zdravstvene rizike.

Kako navodi američka klinika Mejo, prvi simptomi trovanja botulinskim toksinom javljaju se u roku od 12-36 sati i to su: 

– poteškoće pri gutanju i u govoru

– suva usta

– slabost jedne ili obeju strana lica

– zamućen ili dupli vid

– opušteni kapci

– problemi s disanjem

– mučnina, povraćanje i grčevi u stomaku

– paraliza 

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, obavezno odmah potražite medicinsku pomoć kako biste smanjili rizik od teših komplikacija i fatalnog ishoda.

Izvor:
espreso.co.rs
Piše:
Pošaljite komentar