ОВО ПОВРЋЕ МОЖЕ БИТИ ПРАВА СМРТ ЗА ЗДРАВЉЕ Једна ствар никако није дозвољена ОВАКО СЕ ПРАВИЛНО ЧУВА
Многи након оброка остатке печеног кромпира умотају у алуминијумску фолију и одложе у фрижидер, не знајући да тиме могу створити идеалне услове за развој бактерије Clostridium botulinum.
Ова бактерија производи снажан неуротоксин који може изазвати ботулизам – озбиљно тровање које се манифестује симптомима попут слабости мишића, проблема с видом и дисањем, а у најтежим случајевима може бити и фатално.
Clostridium botulinum се развија у анаеробним условима, односно у окружењу без кисеоника, какво се ствара унутар фолије. Иако високе температуре при печењу уништавају већину бактерија, споре ове бактерије могу преживети и активирати се када температура падне на ниво погоднији за њихов раст.
Да бисте избегли ризик, печени кромпир немојте остављати у алуминијумској фолији након припреме. Уместо тога, охладите га на собној температури, затим га одложите у херметички затворену посуду и чувајте у фрижидеру. На тај начин ћете сачувати његов квалитет и избећи потенцијалне здравствене ризике.
Како наводи америчка клиника Мејо, први симптоми тровања ботулинским токсином јављају се у року од 12-36 сати и то су:
– потешкоће при гутању и у говору
– сува уста
– слабост једне или обеју страна лица
– замућен или дупли вид
– опуштени капци
– проблеми с дисањем
– мучнина, повраћање и грчеви у стомаку
– парализа
Уколико приметите неке од ових симптома, обавезно одмах потражите медицинску помоћ како бисте смањили ризик од теших компликација и фаталног исхода.