clear sky
5°C
19.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ПОВРЋЕ МОЖЕ БИТИ ПРАВА СМРТ ЗА ЗДРАВЉЕ Једна ствар никако није дозвољена ОВАКО СЕ ПРАВИЛНО ЧУВА

19.03.2025. 11:29 11:37
Пише:
Извор:
espreso.co.rs
кромпир
Фото: Pixabay.com

Многи након оброка остатке печеног кромпира умотају у алуминијумску фолију и одложе у фрижидер, не знајући да тиме могу створити идеалне услове за развој бактерије Clostridium botulinum.

Ова бактерија производи снажан неуротоксин који може изазвати ботулизам – озбиљно тровање које се манифестује симптомима попут слабости мишића, проблема с видом и дисањем, а у најтежим случајевима може бити и фатално.


Clostridium botulinum се развија у анаеробним условима, односно у окружењу без кисеоника, какво се ствара унутар фолије. Иако високе температуре при печењу уништавају већину бактерија, споре ове бактерије могу преживети и активирати се када температура падне на ниво погоднији за њихов раст.

Да бисте избегли ризик, печени кромпир немојте остављати у алуминијумској фолији након припреме. Уместо тога, охладите га на собној температури, затим га одложите у херметички затворену посуду и чувајте у фрижидеру. На тај начин ћете сачувати његов квалитет и избећи потенцијалне здравствене ризике.

Како наводи америчка клиника Мејо, први симптоми тровања ботулинским токсином јављају се у року од 12-36 сати и то су: 

– потешкоће при гутању и у говору

– сува уста

– слабост једне или обеју страна лица

– замућен или дупли вид

– опуштени капци

– проблеми с дисањем

– мучнина, повраћање и грчеви у стомаку

– парализа 

Уколико приметите неке од ових симптома, обавезно одмах потражите медицинску помоћ како бисте смањили ризик од теших компликација и фаталног исхода.

Извор:
espreso.co.rs
Пише:
Пошаљите коментар