ZOVU IH BUNDAŠKENJER, A OD NAŠIH POFEZNI RAZLIKUJU SE PO OVOM SASTOJKU Probajte, i vidite ODAKLE IM IME
Prženice, pofezne, moče, hleb u jaja, sve su to nazivi za isto jelo koje svi volimo. Mađari, međutim, u osnovni recept dodaju jedan sastojak, od kojeg ove prženice postaju prava delicija.
Zovu ih bundaškenjer, što na mađarskom znači "hleb u bundici" jer upravo tako i izgleda.
Potrebno je
10 kriški starog hleba
150g topivog sira
150 g izrendanog kačkavalja
1,5 dcl mleka
kašika brašna
3 jajeta
mast za prženje
Priprema:
U dublju posudu sipati mleko. U drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir. Kriške jako kratko umočiti u mleko, odmah ih izvaditi i između dlanova i iscediti.
Na jednu krišku staviti komad sira, pa preklopiti drugom kriškom hleba. Tako spremljene sendviče prvo uvaljati u brašno, pa u jaje. Zatim spustiti u tanjir sa rendanim sirom, pa odozgo rasporediti još malo sira.
U tiganju dobro zagrejati ulje, pa pržiti kriške s jedne i s druge strane dok ne dobiju lepu, rumenu koricu. Možete ih peći i u rerni ili er-frajeru.
Gotove prženice vaditi na papirni ubrus, kako bi se ocedile od viška masnoće.
Pripremati jednu po jednu prženicu, da se ne bi raskvasile od mleka. Zato je dobro peći ih u rerni ili er-frajeru.