ZABORAVITE SKUPA JELA Njegov novi kuvar donosi praktične recepte, pa i za palačinke od starog hleba
Legendarni francuski šef sa američkom adresom Žak Pipin ima 89 godina, ali i dalje neumorno nastavlja sa svojom misijom edukovanja ljudi kako da kod kuće skuvaju fina jela, a ne potroše pravo bogatstvo.
Autor je više od 30 kuvara u kojima se ne razmeće visokim kulinarstvom već donosi praktične recepte primenjive u svakodnevnom životu. Tako je i sa njegovim najnovijim kuvarom „Cooking My Way: recipes and Techniques for Economical Cooking”, koji je objavljen krajem septembra prošle godine.
Korišćenje ostataka hrane za nova jela njegovo je glavno načelo. Evo kako da iskoristite stari hleb kao čuveni francuski šef i napravite vrhunske palačinke.
Prednost daje sezoni
Njegov glavni savet je kupovina sezonskih namirnica jer su one na vrhuncu sezone najpristupačnije, najukusnije i najhranjivije. Takođe, savetuje korišćenje jeftinijih komada mesa i korišćenje ostataka mesa i povrća za izradu temeljaca, supa i soseva.
Među receptima koje šef Pipin donosi u novom kuvaru su rimska salata sa belim lukom i krutonima, sufle od griza i sira, ragu od pasulja i kelja, gratinirane tikvice i paradajz, pohovane školjke, jagode s kiselim mlekom i smeđim šećerom i brojni drugi.
Supa od svega iz frižidera
O korišćenju ostataka hrane je mnogo pričao tokom promocije knjige i otkrio kako baš nikada ne baca ostatke, da svaki put izmisli način kako ih iskoristi. To je odličan način za uštedu, ali i smanjenje otpada od hrane koji poprilično zagađuje okolinu.
„Nikad ne bacam ostatke hrane. Kad ne znam šta bih drugo sa ostacima, napravim svoju supu iz frižidera, u kojoj iskoristim sve što pronađem – od uvele salate, komada šargarepe i luka… Skuvam to s malo pilećeg temeljca i dobijem izvrsnu supu”, otkriva slavni kuvar, koji je svoju karijeru, osim kuvanju za brojne slavne osobe i u uglednim restoranima, posvetio i edukaciji mladih kuvara.
Slana palačinka od starog hleba
Šef Pipin otkriva i kako da iskoristite stari hleb. Teško da ćete sa njim skuvati supu, ali neumorni 87-godišnjak ima super ideju koja ne uključuje krutone ili prezle, iako su i to odlični načini za korišćenje starog hleba.
Njegove slane palačinke od starog hleba je novo, zanimljivo jelo.
„Kad imam starog hleba, a to je često, nasečem ga na komadiće i namočim ih u mleko kako bi omekšali. Dodam jaje, sveže začinsko bilje koje mi je u tom trenutku dostupno, malo crnog i belog luka. Dobijenu smesu ispržim u tiganju i dobijem predivnu slanu palačinku, koja je jeftina i ukusna. Najčešće je poslužim sa malo kiselog mleka ili nekim drugim dodatkom. Zapamtite – važno je da iskoristite ostatke hrane!”, poručuje slavni šef, a prenosi MissGastro.