ZA RAJSKO VOĆE, PAKLENE CENE, A JEDETE „HEMIJU“? Evo kako prepoznati zdrav i zreo paradajz
Obratite pažnju na oblik svih u gajbi, miris, boju peteljke i ...
Savet je da uvek birate one koji su na dnu uvučeni ili ravni, nikako šiljati i sa obrazovanom čašicom
Polako počinje sezona raznog voća i povrća i svaka domaćica voli da na svom stolu ima ukusnu salatu i voće za osveženje. Čak i tokom ranog proleća izbor je veliki, ali kako da prepoznate voće i povrće koje nije prskano, konkretno kako da izaberete paradajz.
Kada birate paradajz, važno je obratiti pažnju na njegov izgled i teksturu kako biste osigurali da je plod zreo i zdrav. Zreo paradajz ima jarku, ujednačenu crvenu boju i blago je mekan na dodir. Izbegavajte paradajz koji ima zelene ili žute mrlje, jer to može ukazivati na nezrelost ili probleme u sazrevanju. Takođe, plodovi sa vidljivim oštećenjima, naboranom kožom ili mekanim mestima mogu biti znakovi kvarenja ili bolesti. Miris zrelog paradajza je prijatan i karakterističan; ako plod nema miris ili ima neprijatan miris, bolje je izbeći njegovu konzumaciju.
Kada je reč o paradajzu uvek birajte one koji su na dnu uvučeni ili ravni, nikako šiljati i sa obrazovanom čašicom, osim ukoliko nije reč o posebnoj sorti kao što je „volovsko srce“.
Gledajte plodove koji nisu isti, poželjno je i da imaju nekakav feler, brazdu i slično, to je znak da je paradajz prirodan. Dobar paradajz možete prepoznati i po mirisu, vrlo često ima jak miris zemlje. Koliko je zreo, znaćete kada ga dodirnete, previše tvrda opna ukazuje na to da nije zreo.
Paradajz koji je dobar za jelo ima nabore, malo je kvrgav, asimetričan i različitih dimenzija. Plodovi nikako ne mogu biti isti i izgledati kao da su sišli sa fabričke trake. Znak da je sveže ubran paradajz su listovi koji stoje uz peteljku žućkasto – braonkaste boje.
ALO/ Dom i saveti