Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vreme je za zimnicu, evo par saveta za domaćice

03.09.2019. 19:00 19:07
Piše:
Foto: pixabay.com

Kada u prolazu zamirišu prve pečene paprike, shvatamo da je vreme da se oprostimo od leta i da dolazi kako jesen, tako i vreme za pripremu zimnice.

Iako danas voća, povrća i plodova sa svih meridijana ima u svako doba godine u izobilju, domaća zimnica predstavlja način da se tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene delikatese, po porodičnim receptima. 

Oko zimnice se vredi potruditi jer je bez konzervansa, prepuna vitamina predstavlja pravu gozbu i to zdravu.

Kada se kaže zimnica, većina pomisli na ajvar, kiseli kupus, kisele krastavčiće, šarenu salatu, turšiju i papriku na sve načine... Ipak, kad je u toku priprema zimnice može se uvek probati i neki originalni recept, neka nova kombinacija povrća od one na koju smo navikli.

Kako se kiseli zimnica?

Da bi se povrće za zimnicu održalo, neophodno ga je ukiseliti. To je proces u kome se pomoću slane vode ili sirćeta menja ukus i tekstura povrća. U praksi se koriste dva načina fermentacije: pomoću sirćeta i korišćenjem soli. U sirćetu mali broj korisnih bakterija može da preživi i treba ga izbegavati.

Kada zimnicu kiselimo dodajući slanu vodu, iz povrća se voda izdvaja, pa je koncentracija vitamina rastvorljivih u mastima D, E, K i A, povećana. Takođe korisne bakterije se očuvaju i ukisele zimnicu dok se eliminišu one koje pospešuju truljenje. Pri ovom procesu tegle prvih dana treba držati na sobnoj temperaturi, a potom u hladnijoj zamračenoj prostoriji. Pošto je ovo anaerobni proces, kontrolisati tegle, da ne bi pokipele. Što duže ovakva zimnica stoji, to je boljeg ukusa.

Trikovi uz koje ćete napraviti najbolju zimnicu

1. Uvek kupovati zrelo povrće, celih, zdravih plodova, a ako perete plodove iz svoje bašte, uradite to odmah pred pripremu. 2. Seckajte, čistite povrće neposredno pre nego što ga kiselite ili kuvate, jer ako stoji na vazduhu brzo gubi vitamine, boju i teksturu.

3. Svo posuđe, šerpe, pribor koji se koristi pri spremanju, mora da bude potpuno čisto.

4. Poklopci i gume za zatvaranje tegli moraju da se odkuvaju, osuše i sterilišu.

5. Tegle i flaše moraju da budu temeljno oprane i sterilisane pre punjenja.

6. Koristite tegle i flaše zapremina koje su odgovaraju potrebama vaše porodice. Zimnica traje kraće čim se tegla otvori.

7. Nakon što ih napunite, okrenite poklopljene teglice naopako, da sav vazduh iz teglica izađe. Ovo dodatno čuva sadržaj.

8. Proverite i samo celim poklopcima zatvarajte tegle. Oni načeti, zarđali menjaju ukus zimnice.

9. Koristite celofan premazan alkoholom za najbolje zatvaranje tegli, pre poklopca.

Piše:
Pošaljite komentar
Potrošačko ćoše: Isplativije spremiti zimnicu nego kupiti

Potrošačko ćoše: Isplativije spremiti zimnicu nego kupiti

18.09.2018. 12:00 12:06