VREDI SE MALO POTRUDITI Hrskavi i mirisni KOLUTIĆI LUKA, pa još sa SOSOM OD RENA
Ako se do sada nikada niste usudili da pokušate sami da spravite ovu slanu poslasticu, evo prilike... Nije toliko komplikovano, a ukus izvanredan, pravi način da obradujete sebe i svoje ukućane, da dodate magični „začin” porodičnom gledanju filma.
Samo oni koji nisu probali mogu da pomisle da je pohovanje kolutića crnog luka uzaludan posao. Kad ih jednom spremite, znaćete zašto je ovo jelo toliko popularno.
Sastojci za paniranje luka:
- ljubičasti ili crni luk 3 veće glavice
- brašno 1 šolja
- kisela voda 100 ml
- instant pire od krompira 2 kašike
- so po ukusu
- biber po ukusu
- crvena začinska paprika 1/2 kašičice
- prezle po potrebi
- ulje za prženje 300 ml
Sastojci za sos od rena:
- ren iz teglice 50 g
- kisela pavlaka 1 čaša
- majonez 50 g
- mirođija po ukusu
- vlašac po ukusu
- limun, sok 1 komad
Priprema
Prvo pripremite sos i stavite ga u frižider da se hladi dok pohujete luk.
Ren, pavlaku i majonez izmešajte, pa dodajte sitno iseckan vlašac ili mirođiju.
Luk oljuštite i isecite na kolutove debljine pola centimetra i razdvojite ih po sastavima.
Izmešajte brašno, instant pire i začine, pa polako dodajte kiselu vodu dok ne dobijete testo malo gušće od smese za palačinke. Kolutove luka umačite u ovu smesu, a zatim u prezle i pržite na vrelom ulju.
Čim porumene s obe strane, izvadite ih na papirni ubrus. Odmah poslužite uz sos od rena.
Žena.rs/ Dnevnik