VALJAĆE NAZIMU Seckani kiseli kupus u tegli BEZ KONZERVANSA priprema se za čas
Domaćice uveliko razmišljaju šta da spremaju za zimnicu, pa osim ajvara, krastavčića, paprike, ljutenice, mešane salate, jedan recept za kiseli kupus na drugačiji način može na zimu dobro da dođe.
Recept je jednostavan i ne oduzima mnogo vremena.
Potrebni sastojci za jednu teglu:
Kupus - 2 - 3 šake (sitno iseckan ili 2 glavice srednje velčine za 12 - 13 tegli)
Za slani rastvor
- himalajska so - 2 supene kašike na 1 litar vode
Priprema:
Operite glavice kupusa i sitno iseckajte. Možete izrendati ako vam je lakše, na rende za čips bude najfinije.
Promešamo isečeni kupus i počinjemo da punimo oprane tegle, možemo koristiti čekić da pritiskamo malo. Nakon toga promešamo sol sa tačnom proporcijom vode i prelivamo kupus do grla tegle.
Zatvaramo lepo poklopce, promešamo nekoliko puta svaku teglu. Lepo je da svaki dan mešamo da se imitira proces pretakanja i da se fermentisanje ubrza.
Lak i brz recept sa kojim ćete nakon 3 nedelje imati gotov isečen kiseli kupus, koji ćete dikretno sipati u jelo koje kuvate i dodati sveže u salatu.
Dnevnik/Espreso