UKUSNO I ZDRAVO: DOMAĆE KOCKE ZA SUPU Lako se pravi, a rezultat je SAVRŠENO JELO NA KAŠIKU
Uvek je bolje kada unosite u sebe nešto domaće, ma koliko to (ne)zdravo bilo, a posebno je drago ako je to nešto što ste vi napravili, vaših ruku delo. Jedna od tih stvari su i domaće kocke za supu.
Kocke za supu od povrća možete i sami napraviti i to vrlo lako. Poenta je da ne morate da ih trošite samo za supe, već i za variva, sosove ili neka druga "jela na kašiku".
Domaće kocke od povrća su odlična prirodna zamena za obične kocke, pre svega znate da su zdravije - ne sadrže gluten, konzervanse ili pojačivače ukusa, a pogodni su i za vegansku kuhinju, piše "Okusno".
Koje sastojke možete da upotrebite za domaće kocke za supu?
Kada je reč o povrću, koristite kombinaciju krompira, tikvica, celera, šargarepe i luka. Možete koristiti i pastrnjak, komorač, grašak ili spanać, ali izbegavajte povrće koje će imati gorak ukus, poput praziluka. Što se tiče aromatičnosti, neka vam najosnovniji začini budu beli luk i peršun, ali možete koristiti i korijander, bosiljak, mlevenu papriku, kurkumu.
Od ulja slobodno možete da koristite maslinovo, kao i neko neutralno poput suncokretovog ili repičinog. So je ključni sastojak koji održava sveže kocke domaćeg bujona. Možete podesiti količinu prema ličnim željama, ali imajte na umu da će vam i dalje trebati mnogo toga. Za dodatni ukus, možete dodati pečurke (pečurke u prahu) ili nutritivni kvasac (dodaje lep orašasti ukus mešavini), a jedna do dve kašike paradajz paste će dodati dublji ukus.
Domaća kocka za supu
Potrebno vam je oko 1,5 kilograma povrća:
2 tikvice
2 glavice luka
4 čena belog luka
2 krompira
3 šargarepe
3 stabljike celera
gomila svežeg peršuna
2 kašike ulja
100 g morske soli
Pažljivo očistite i operite povrće. Krompir ogulite, a šargarepu kada očistite možete da isperete pod mlazom tople vode i sve vrste povrća osušite papirnim ubrusom.
Sve povrće isecite na kockice, što manje to bolje, jer će se brže kuvati. Dok pripremate preostale sastojke, iseckani krompir stavite u činiju sa vodom, pa sitno iseckajte beli luk i peršun. U veći lonac sipajte ulje i zagrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta, a zatim dodajte oceđeni i osušeni krompir i kuvajte nekoliko minuta dok ne omekša, najviše pet minuta.
Dodajte preostale sastojke, osim peršuna, i dobro promešajte. Poklopite i kuvajte dok povrće ne omekša, na nekih 20 minuta uz povremeno mešanje.
Posolite i dobro promešajte, pa kuvajte bez poklopca još 15 do 20 minuta, povremeno mešajući.
Kuvano povrće izblendajte u gust pire pa dodajte peršun. Kada sve bude spremno, možete ih zamrznuti ili napraviti prah od njih, mada ih možete čuvati u frižideru.