Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UKUSNO I ZDRAVO: DOMAĆE KOCKE ZA SUPU Lako se pravi, a rezultat je SAVRŠENO JELO NA KAŠIKU

31.01.2025. 20:23 20:27
Piše:
Izvor:
Dnevnik, Mondo
povrće
Foto: Pixabay

Uvek je bolje kada unosite u sebe nešto domaće, ma koliko to (ne)zdravo bilo, a posebno je drago ako je to nešto što ste vi napravili, vaših ruku delo. Jedna od tih stvari su i domaće kocke za supu.

Kocke za supu od povrća možete i sami napraviti i to vrlo lako. Poenta je da ne morate da ih trošite samo za supe, već i za variva, sosove ili neka druga "jela na kašiku". 

Domaće kocke od povrća su odlična prirodna zamena za obične kocke, pre svega znate da su zdravije - ne sadrže gluten, konzervanse ili pojačivače ukusa, a pogodni su i za vegansku kuhinju, piše "Okusno".

Koje sastojke možete da upotrebite za domaće kocke za supu?

Kada je reč o povrću, koristite kombinaciju krompira, tikvica, celera, šargarepe i luka. Možete koristiti i pastrnjak, komorač, grašak ili spanać, ali izbegavajte povrće koje će imati gorak ukus, poput praziluka. Što se tiče aromatičnosti, neka vam najosnovniji začini budu beli luk i peršun, ali možete koristiti i korijander, bosiljak, mlevenu papriku, kurkumu.

Od ulja slobodno možete da koristite maslinovo, kao i neko neutralno poput suncokretovog ili repičinog. So je ključni sastojak koji održava sveže kocke domaćeg bujona. Možete podesiti količinu prema ličnim željama, ali imajte na umu da će vam i dalje trebati mnogo toga. Za dodatni ukus, možete dodati pečurke (pečurke u prahu) ili nutritivni kvasac (dodaje lep orašasti ukus mešavini), a jedna do dve kašike paradajz paste će dodati dublji ukus.

Domaća kocka za supu

 Potrebno vam je oko 1,5 kilograma povrća:

2 tikvice

2 glavice luka

4 čena belog luka

2 krompira

3 šargarepe

3 stabljike celera

gomila svežeg peršuna

2 kašike ulja

100 g morske soli

Pažljivo očistite i operite povrće. Krompir ogulite, a šargarepu kada očistite možete da isperete pod mlazom tople vode i sve vrste povrća osušite papirnim ubrusom.

Sve povrće isecite na kockice, što manje to bolje, jer će se brže kuvati. Dok pripremate preostale sastojke, iseckani krompir stavite u činiju sa vodom, pa sitno iseckajte beli luk i peršun. U veći lonac sipajte ulje i zagrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta, a zatim dodajte oceđeni i osušeni krompir i kuvajte nekoliko minuta dok ne omekša, najviše pet minuta.

Dodajte preostale sastojke, osim peršuna, i dobro promešajte. Poklopite i kuvajte dok povrće ne omekša, na nekih 20 minuta uz povremeno mešanje.

Posolite i dobro promešajte, pa kuvajte bez poklopca još 15 do 20 minuta, povremeno mešajući.

Kuvano povrće izblendajte u gust pire pa dodajte peršun. Kada sve bude spremno, možete ih zamrznuti ili napraviti prah od njih, mada ih možete čuvati u frižideru.

Izvor:
Dnevnik, Mondo
Piše:
Pošaljite komentar