SAVRŠENSTVO UKUSA
SVAKI DAN DRUGO JELO! Nedeljni predlog za ručak koji će vas vratiti u kuhinju vaše bake
I ovog ponedeljka vam donosimo nove recepte po sećanju kako su nekada ručak spremale naše bake.
Ponedeljak - Kupus sa flekicama
Potrebno je:
1 glavica svežeg kupusa
1 glavica crnog luka
400 grama testenine
so, biber, suvi začin, svež peršun, začinska paprika
Ulje
Priprem: Na ulju prodinstati crni luk dok postane staklast. Dok se luk dinsta, kupus naribajte kao za salatu pa ga posolite i dobro izgnječite rukama da pusti sok. Oceđen kupus dodajte u šerpu gde se dinstao luk. Dodajte začine. Pustite da se sve dinsta, mešajte redovno da ne prigori i kada dobijete lepo prodinstan kupus izmešajte ga sa kuvanom testeninom.
Utorak: Raštan sa suvim mesom
Potrebno je:
250 grama suvih rebara
700 grama raštana (neko ga zove i raštika ili crni kupus)
3 kašike ulja
100 grama crnog luka
400 grama junetine
400 grama paradajz soka
150 grama šargarepe
3 čena belog luka
so, biber, suvi začin..
Priprema: Rebra prokuvajte posebno u vodi i prospite vodu. Raštan obarite malo u slanoj vodi pa procedite.
U dublju šerpu stavite crni luk da se dinsta. Dodajte sitno seckanu junetinu i začine i sve dinstajte. Dodajte šargarepu i nalijte paradajz sok. Dodajte na rezance seckan raštan, ali i suvo meso ili rebra pa sve kuvajte dok ne omekša.
Sreda - pole sa sirom i slaninom
Potrebno je:
10 komada krompira
200 grama slanine
200 grama sira
so, mast
Priprema: Krompir oljuštite pa operite i isecite na pola. Posolite pa utrljajte jednu polovinu preko druge. U pleh stavite masti, pa poređajte krompir tako da isečeni deo dođe na dole. Posolite pa stavite u rernu da se peče. Nakon 20 minuta na svkao parče krompira stavite komadić slanine. Zapecite sasvim. Kada se ispeče, krompir pogurajte sa strane, a u sredinu stavite sir. Ovo jelo se jede rukama tako što se uzme parče krompira, umoči se u sir i pojede zajedno sa sirom i slaninom.
Četvrtak - Pileća čorbica
Potrebno je:
2 pileća bataka
2 krompira
2 šargarepe
pola glavice celera
2 paškanata
2 glavice crnog luka
3 čene belog luka
Priprema: U šerpu stavite piletinu da se kuva. U drugu šerpicu stavite da se dinsta sitno seckan crni luk, rendana šargarepa, rendan paškanat i celer. Krompir sitno iseckajte pa dodajte u šerpu da se dinsta. Naliti vodom u kojoj se kuva piletina. Kada se piletina kuva, odvojiti je od kostiju, iseckati na sitno pa dodati u čorbu. Začiniti tako što u jednu šoljicu umutite pavlaku, vodu iz čorbe, so, biber, začine, svež peršun i sitno seckan beli luk.
Pustiti da sve kuva još 10ak minuta.
Petak: Prebranac
Potrebno je:
700 gr pasulja
1 veći praziluk
1 veći crni luk
ulje
začinska paprika
tucana ljuta paprika
so, biber
lovorov list
biber mleven
biber u zrnu
Priprema: Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu. Ostavite pasulj da se kuva.
Na ulju propržite na krugove praziluk i crni luk i dinstajte luk oko 20-30 min da dobro omekša. Dodajte u luk soli, začinsku paprike i tucane paprike.
U đuvečaru stavite na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završite pasuljem, pa odozgo malo ulja. Stavite u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta. Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.
Stil.Kurir