Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САВРШЕНСТВО УКУСА

СВАКИ ДАН ДРУГО ЈЕЛО! Недељни предлог за ручак који ће вас вратити у кухињу ваше баке

28.10.2024. 16:44 17:12
Пише:
мени
Фото: pixabay/ilustracija

И овог понедељка вам доносимо нове рецепте по сећању како су некада ручак спремале наше баке.

Понедељак - Купус са флекицама

Потребно је:

1 главица свежег купуса

1 главица црног лука

400 грама тестенине

со, бибер, суви зачин, свеж першун, зачинска паприка

Уље

купус
Фото: pixabay/ilustracija

Припрем: На уљу продинстати црни лук док постане стакласт. Док се лук динста, купус нарибајте као за салату па га посолите и добро изгњечите рукама да пусти сок. Оцеђен купус додајте у шерпу где се динстао лук. Додајте зачине. Пустите да се све динста, мешајте редовно да не пригори и када добијете лепо продинстан купус измешајте га са куваном тестенином.

Уторак: Раштан са сувим месом

Потребно је:

250 грама сувих ребара

700 грама раштана (неко га зове и раштика или црни купус)

3 кашике уља

100 грама црног лука

400 грама јунетине

400 грама парадајз сока

150 грама шаргарепе

3 чена белог лука

со, бибер, суви зачин..

сува ребра
Фото: pixabay/ilustracija

Припрема: Ребра прокувајте посебно у води и проспите воду. Раштан обарите мало у сланој води па процедите.

У дубљу шерпу ставите црни лук да се динста. Додајте ситно сецкану јунетину и зачине и све динстајте. Додајте шаргарепу и налијте парадајз сок. Додајте на резанце сецкан раштан, али и суво месо или ребра па све кувајте док не омекша.

Среда - поле са сиром и сланином

Потребно је:

10 комада кромпира

200 грама сланине

200 грама сира

со, маст

кромпир
Фото: pixabay/ilustracija

Припрема: Кромпир ољуштите па оперите и исеците на пола. Посолите па утрљајте једну половину преко друге. У плех ставите масти, па поређајте кромпир тако да исечени део дође на доле. Посолите па ставите у рерну да се пече. Након 20 минута на свкао парче кромпира ставите комадић сланине. Запеците сасвим. Када се испече, кромпир погурајте са стране, а у средину ставите сир. Ово јело се једе рукама тако што се узме парче кромпира, умочи се у сир и поједе заједно са сиром и сланином.

Четвртак - Пилећа чорбица

Потребно је:

2 пилећа батака

2 кромпира

2 шаргарепе

пола главице целера

2 пашканата

2 главице црног лука

3 чене белог лука

супа
Фото: pixabay/ilustracija

Припрема: У шерпу ставите пилетину да се кува. У другу шерпицу ставите да се динста ситно сецкан црни лук, рендана шаргарепа, рендан пашканат и целер. Кромпир ситно исецкајте па додајте у шерпу да се динста. Налити водом у којој се кува пилетина. Када се пилетина кува, одвојити је од костију, исецкати на ситно па додати у чорбу. Зачинити тако што у једну шољицу умутите павлаку, воду из чорбе, со, бибер, зачине, свеж першун и ситно сецкан бели лук.

Пустити да све кува још 10ак минута.

Петак: Пребранац

Потребно је:

700 гр пасуља

1 већи празилук

1 већи црни лук

уље

зачинска паприка

туцана љута паприка

со, бибер

ловоров лист

бибер млевен

бибер у зрну

пасуљ
Фото: pixabay/ilustracija

Припрема: Пасуљ добро опрати, налити водом, додати 2-3 кашике уља, мало ловоровог листа и бибер у зрну. Оставите пасуљ да се кува.

На уљу пропржите на кругове празилук и црни лук и динстајте лук око 20-30 мин да добро омекша. Додајте у лук соли, зачинску паприке и туцане паприке.

У ђувечару ставите на дно куваног пасуља (морају остати цела зрна) па преко пасуља динстан лук, па пасуљ, па лук све до утрошка и завршите пасуљем, па одозго мало уља. Ставите у рерну на 200 степени око 30 минута. Мора остати мало чорбице јер не сме пасуљ да буде потпуно сув.

Stil.Kurir

Извор:
Стил Курир
Пише:
Пошаљите коментар