САВРШЕНСТВО УКУСА
СВАКИ ДАН ДРУГО ЈЕЛО! Недељни предлог за ручак који ће вас вратити у кухињу ваше баке
И овог понедељка вам доносимо нове рецепте по сећању како су некада ручак спремале наше баке.
Понедељак - Купус са флекицама
Потребно је:
1 главица свежег купуса
1 главица црног лука
400 грама тестенине
со, бибер, суви зачин, свеж першун, зачинска паприка
Уље
Припрем: На уљу продинстати црни лук док постане стакласт. Док се лук динста, купус нарибајте као за салату па га посолите и добро изгњечите рукама да пусти сок. Оцеђен купус додајте у шерпу где се динстао лук. Додајте зачине. Пустите да се све динста, мешајте редовно да не пригори и када добијете лепо продинстан купус измешајте га са куваном тестенином.
Уторак: Раштан са сувим месом
Потребно је:
250 грама сувих ребара
700 грама раштана (неко га зове и раштика или црни купус)
3 кашике уља
100 грама црног лука
400 грама јунетине
400 грама парадајз сока
150 грама шаргарепе
3 чена белог лука
со, бибер, суви зачин..
Припрема: Ребра прокувајте посебно у води и проспите воду. Раштан обарите мало у сланој води па процедите.
У дубљу шерпу ставите црни лук да се динста. Додајте ситно сецкану јунетину и зачине и све динстајте. Додајте шаргарепу и налијте парадајз сок. Додајте на резанце сецкан раштан, али и суво месо или ребра па све кувајте док не омекша.
Среда - поле са сиром и сланином
Потребно је:
10 комада кромпира
200 грама сланине
200 грама сира
со, маст
Припрема: Кромпир ољуштите па оперите и исеците на пола. Посолите па утрљајте једну половину преко друге. У плех ставите масти, па поређајте кромпир тако да исечени део дође на доле. Посолите па ставите у рерну да се пече. Након 20 минута на свкао парче кромпира ставите комадић сланине. Запеците сасвим. Када се испече, кромпир погурајте са стране, а у средину ставите сир. Ово јело се једе рукама тако што се узме парче кромпира, умочи се у сир и поједе заједно са сиром и сланином.
Четвртак - Пилећа чорбица
Потребно је:
2 пилећа батака
2 кромпира
2 шаргарепе
пола главице целера
2 пашканата
2 главице црног лука
3 чене белог лука
Припрема: У шерпу ставите пилетину да се кува. У другу шерпицу ставите да се динста ситно сецкан црни лук, рендана шаргарепа, рендан пашканат и целер. Кромпир ситно исецкајте па додајте у шерпу да се динста. Налити водом у којој се кува пилетина. Када се пилетина кува, одвојити је од костију, исецкати на ситно па додати у чорбу. Зачинити тако што у једну шољицу умутите павлаку, воду из чорбе, со, бибер, зачине, свеж першун и ситно сецкан бели лук.
Пустити да све кува још 10ак минута.
Петак: Пребранац
Потребно је:
700 гр пасуља
1 већи празилук
1 већи црни лук
уље
зачинска паприка
туцана љута паприка
со, бибер
ловоров лист
бибер млевен
бибер у зрну
Припрема: Пасуљ добро опрати, налити водом, додати 2-3 кашике уља, мало ловоровог листа и бибер у зрну. Оставите пасуљ да се кува.
На уљу пропржите на кругове празилук и црни лук и динстајте лук око 20-30 мин да добро омекша. Додајте у лук соли, зачинску паприке и туцане паприке.
У ђувечару ставите на дно куваног пасуља (морају остати цела зрна) па преко пасуља динстан лук, па пасуљ, па лук све до утрошка и завршите пасуљем, па одозго мало уља. Ставите у рерну на 200 степени око 30 минута. Мора остати мало чорбице јер не сме пасуљ да буде потпуно сув.
Stil.Kurir