SOK OD ZOVE – RECEPT KOJI SE UVEK TRAŽI Prepun vitamin, o ukusu ne vredi raspravljati
Nije čudno što na internetu često tražimo pomoć, a posebno kada je potrebno da nešto napravimo.
Ove godine građani naše zemlje su najviše "guglali" kako se pravi sok od zove, kada je o receptima reč.
Sok od zove omiljen je mnogima zbog svog blagog ukusa i specifične arome.
Često se meša sa limunom ili limuntusom, a neki sladak sirup mešaju i sa gaziranom vodom.
Zova - izvor zdravlja
Osim što je ova biljka ukusna, ona je i veoma zdrava.
Zbog visokog sadržaja vitamina C, B, B6 i E zova se svrstava u biljke bogate antioksidantima.
Plod se može koristiti za pripremu džema, vina i soka. Plod je u sirovom stanju oporog ukusa pa se mora skuvati da bi bio jestiv. Cvet se, sa druge strane može jesti i sirov. U koliko se cvet skuva sa šećerom, dobija se ukusan sirup već naširoko poznat sok od zove, koji se dobija potapanjem cvetova u šećer i vodu.
Zova - lekovita svojstva
U narodnoj medicini zova se koristi u lečenju mnogih bolesti. Ona ima lekovita svojstva povezana sa prisutnošću polifenola, koji imaju antioksidativna svojstvima i mogu izuzetno uticati na tok bolesti. To čine suprotstavljanjem oksidacijskom stresu, snižavajući krvni pritisak, smanjenjem šećera u krvi, stimulacijom imunološkog sustava, antitumorskim potencijalom i drugo.
Običaj je bio da se sušene bobice ili sok koriste protiv gripa, infekcija, glavobolje, zubobolje i kao laksativ.
Bobice i cvet zove su bogati antioksidantima i vitaminima koji pospešuju imuni sistem. Zbog toga je zova odlična preventiva i prva pomoć kod upala, stresa ali takođe i kada je reč o zdravlju srca. Neki stručnjaci preporučuju zovu u slučaju gripa i prehlade.
Koristi se i kod:
Zatvora
Bolova u mišićima
Infekcije disajnih organa
Glavobolja
Groznica
Problemi sa bubrezima
Blaži kožni problemi
Stres
Crna zova
Crna zova odlična je u borbi s prehladom i gripom, leči sinuse i upale, ublažava alergije, rešava probleme sa zatvorom, smanjuje holesterol i eliminiše procenat masti iz organizma.
Brojna istraživanja su pokazala i da je efikasna u borbi s rakom. Takođe, efikasna je i kao protivupalna vodica za ispiranje usta kod problema sa otečenim zubnim mesom ili bolnog grla.
Inače osim soka, mnogi drugi narodi prave i neke druge ukusne stvari od zove.
Nemci iz cvetova prave osvežavajuće penušavo piće, a postoje i likeri i vino od cveta zove. Od njih se u Slavoniji pravi pekmez, u Engleskoj pite i sos, dok Nemci pripremaju kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela.
U zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza se pripremali sirće i liker, kao i začin od zove, dok se u Švajcarskoj zova uzgaja i prerađuje u velikim količinama.
Listovi i nedozrele bobice su zbog sambungrina otrovni, pa na to treba naročito obratiti pažnju.
Recept za sok od zove (sirup)
Potrebno je:
30-40 cvetova zove
3 l prokuvane vode
2-3 kesice limuntusa
2 kg šećera
Priprema:
Cvetove zove stavite u veću šerpu ili lonac. Prelijte hladnom vodom, poklopite i ostavite da odstoji oko 8 sati. Procedite kroz gustu cediljku ili gazu, pa dodajte šećer i limuntus.
Umesto limuntusa možete dodati limunov sok, piše Domaćica za vas.
Mešajte dok se šećer ne istopi. Sok od zove sipajte u čiste flaše i zatvorite ih. Ovako pripremljen sok/sirup od zove čuvajte u frižideru.
Ukoliko želite da vam sok duže potraje, možete da dodate konzervans ili da ga pasterizujete. Takođe, imate mogućnost da zamrznete sok, ali u tom slučaju treba da koristite plastičnu ambalažu.
Ukoliko volite koncentrovaniji sok, na ovu količinu tečnosti, možete sipati manje šećera. Umesto šećera možete koristiti zaslađivač po izboru.
B92