Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SOK OD ZOVE – RECEPT KOJI SE UVEK TRAŽI Prepun vitamin, o ukusu ne vredi raspravljati

12.12.2024. 09:13 09:21
Piše:
zova
Foto: Youtube printscreen/ U mojoj prirodnoj kuhinji

Nije čudno što na internetu često tražimo pomoć, a posebno kada je potrebno da nešto napravimo.

Ove godine građani naše zemlje su najviše "guglali" kako se pravi sok od zove, kada je o receptima reč.

Sok od zove omiljen je mnogima zbog svog blagog ukusa i specifične arome.

Često se meša sa limunom ili limuntusom, a neki sladak sirup mešaju i sa gaziranom vodom.

Zova - izvor zdravlja

Osim što je ova biljka ukusna, ona je i veoma zdrava.

Zbog visokog sadržaja vitamina C, B, B6 i E zova se svrstava u biljke bogate antioksidantima.

Plod se može koristiti za pripremu džema, vina i soka. Plod je u sirovom stanju oporog ukusa pa se mora skuvati da bi bio jestiv. Cvet se, sa druge strane može jesti i sirov. U koliko se cvet skuva sa šećerom, dobija se ukusan sirup već naširoko poznat sok od zove, koji se dobija potapanjem cvetova u šećer i vodu.

Zova - lekovita svojstva

U narodnoj medicini zova se koristi u lečenju mnogih bolesti. Ona ima lekovita svojstva povezana sa prisutnošću polifenola, koji imaju antioksidativna svojstvima i mogu izuzetno uticati na tok bolesti. To čine suprotstavljanjem oksidacijskom stresu, snižavajući krvni pritisak, smanjenjem šećera u krvi, stimulacijom imunološkog sustava, antitumorskim potencijalom i drugo.

Običaj je bio da se sušene bobice ili sok koriste protiv gripa, infekcija, glavobolje, zubobolje i kao laksativ.

Bobice i cvet zove su bogati antioksidantima i vitaminima koji pospešuju imuni sistem. Zbog toga je zova odlična preventiva i prva pomoć kod upala, stresa ali takođe i kada je reč o zdravlju srca. Neki stručnjaci preporučuju zovu u slučaju gripa i prehlade.

Koristi se i kod:

Zatvora

Bolova u mišićima

Infekcije disajnih organa

Glavobolja

Groznica

Problemi sa bubrezima

Blaži kožni problemi

Stres

Crna zova

Crna zova odlična je u borbi s prehladom i gripom, leči sinuse i upale, ublažava alergije, rešava probleme sa zatvorom, smanjuje holesterol i eliminiše procenat masti iz organizma.

Brojna istraživanja su pokazala i da je efikasna u borbi s rakom. Takođe, efikasna je i kao protivupalna vodica za ispiranje usta kod problema sa otečenim zubnim mesom ili bolnog grla.

Inače osim soka, mnogi drugi narodi prave i neke druge ukusne stvari od zove.

Nemci iz cvetova prave osvežavajuće penušavo piće, a postoje i likeri i vino od cveta zove. Od njih se u Slavoniji pravi pekmez, u Engleskoj pite i sos, dok Nemci pripremaju kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela.

U zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza se pripremali sirće i liker, kao i začin od zove, dok se u Švajcarskoj zova uzgaja i prerađuje u velikim količinama.

Listovi i nedozrele bobice su zbog sambungrina otrovni, pa na to treba naročito obratiti pažnju.

Recept za sok od zove (sirup)

Potrebno je:

30-40 cvetova zove

3 l prokuvane vode

2-3 kesice limuntusa

2 kg šećera

Priprema:

Cvetove zove stavite u veću šerpu ili lonac. Prelijte hladnom vodom, poklopite i ostavite da odstoji oko 8 sati. Procedite kroz gustu cediljku ili gazu, pa dodajte šećer i limuntus.

Umesto limuntusa možete dodati limunov sok, piše Domaćica za vas.

Mešajte dok se šećer ne istopi. Sok od zove sipajte u čiste flaše i zatvorite ih. Ovako pripremljen sok/sirup od zove čuvajte u frižideru.

Ukoliko želite da vam sok duže potraje, možete da dodate konzervans ili da ga pasterizujete. Takođe, imate mogućnost da zamrznete sok, ali u tom slučaju treba da koristite plastičnu ambalažu.

Ukoliko volite koncentrovaniji sok, na ovu količinu tečnosti, možete sipati manje šećera. Umesto šećera možete koristiti zaslađivač po izboru.

B92

Piše:
Pošaljite komentar