Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nova formula klasike

RECEPT ZA SAVRŠENU SARMU iz Patinog kuvara, star više od 100 godina! VAŠE novo omiljeno POSNO JELO!

24.10.2024. 17:10 17:22
Piše:
сарма
Foto: Dnevnik/F. Bakić

Sarma ima najbolji ukus kad se sprema na veliko u što većoj šerpi, a još je bolja sutradan.

Recept koji vam ovde predstavljamo star je više od 100 godina, a objavljen je u čuvenom Patinom kuvaru iz tridesetih godina 20. veka koji je domaćicama tog vremena decenijama kasnije bio glavna smernica u kuhinji.

Sastojci:

2 kg kiselog kupusa

4-5 glavica crnog luka

5 kašika ulja

1 šolja pirinča (2 dl)

aleva paprika po ukusu

100 g samlevenih oraha

2 kašike brašna

voda (koliko je potrebno da sarme ogreznu)

so po ukusu

Priprema:

Glavicu kiselog kupusa od 2 kilograma očistiti od korena i kvarnih listova, a zatim svaki list odvojiti od glavice, a ako je veliki, preseći ga na polovinu. Svakom listu saseći debelu žilu koja ide kroz sredinu lista.

Nadev za sarmu praviti na ovaj način: 4-5 glavica crnog luka sitno iseći i ispržiti u 5 kašika vrelog ulja. Kad luk bude mekan, dodati jednu šoju opranog pirinča, da se i pirinač s lukom malo proprži. Treba stalno dodavati po malo vode da pirinač ne bi zagoreo. Kad omekne, dodati malo aleve paprike, propržiti pirinač malo s paprikom, skinuti ga sa šporeta i dodati mu 100 grama samlevenih oraha.

Staro pravilo za motanje sarmi glasi „jedna sarma – jedan zalogaj“, što znači da ona ne sme da bude duža od 4 cm i šira od 2 cm. Savija se tako što se fil stavi na deo lista blizu peteljke, a bočni krajevi se presaviju ka unutra i onda se urola tako da sarma bude dovoljno čvrsta da se ne raspadne, a ipak ne previše sabijena, jer će pirinač dodatno nabubriti tokom kuvanja.

Poređati sarme u šerpu i naliti s toliko vode da sarme u vodi ogreznu. Staviti 2 kašike ulja u šerpu na šporetu i kad se ulje dobro zagreje, dodati 2 omanje kašike brašna. U skoro gotovu zapršku i uprženo brašno dodati malo aleve paprike, pa zapršku izručiti u sarmu i ostaviti jelo da polako krčka. S vremena na vreme protresti šerpu, posoliti po ukusu i kuvati sarmu dok kupus ne omekne.

Stil / Zadovoljna

Izvor:
Kurir Stil
Piše:
Pošaljite komentar