Recept za ruski vaskršnji kolač
NOVI SAD: Svetlana Bobić nam je otkrila recept za pripremu vaskršnjeg kolača koji se u Rusiji tradicionalno servira na trpezi za najradosniji hrišćanski praznik.
Iako je mnogo načina pripreme i gotovo svaka ruska porodica ima svoj recept, krajnji rezultat je uvek isti – meka, lagana ukusna poslastica.
Sastojci: 500 grama pšeničnog brašna, 150 mililitara mleka, 30 grama svežeg kvasca, 150 grama šećera, 100 grama kisele pavlake, 100 grama maslaca, dva žumanca, kora jednog limuna, 250 grama suvog voća (grožđe, višnje, brusnice...), 20 grama vanilin šećera, 30 mililitara ulja za pripremu testa i trećina kašičice soli.
Postupak: Sitno izrendajte koru limuna (žuti deo, bez belog). Umutite mikserom žumanca, vanilin šećer, kristal šećer i so dok ne dobijete homogenu, penasta smesu. U posebnu posudu odložite suvo voće i prelijte ga ključalom vodom. Nakon deset minuta prosušite voće pomoću papirnog ubrusa. Maslac otopite na srednjoj temperaturi.
U penastu smesu ulupajte jaje, dodajte maslac, pavlaku i koru limuna, pa sve zajedno dobro promešajte. Potom dodajte prosejano brašno. Mesite testo 10-15 minuta. Budući da je veoma lepljivo, neophodno je ruke i testo periodično premazivati uljem. Ako se lepi za površinu, koristite strugač za pecivo.
Testo odložite u posudu podmazanu uljem, prekrijte peškirom i ostavite ga na toplom mestu dva sata, dok ne nadođe. Tokom ta dva sata potrebno ga je premesiti dva puta, na svakih 40 minuta.
U malu količinu brašna uvaljajte suvo voće, a potom ga pomešajte sa testom. Ukupna težina smese je oko 1.250 grama. Podelite je na pet jednakih delova i smestite ih u kalupe prečnika devet centimetara. Pokrijte peškirom i odložite na toplo mesto dok testo ne nadođe i ne popuni celu zapreminu kalupa.
Rernu uključiti i zagrejati je na 180 stepeni, na kojoj će se potom kolač peći 30-40 minuta. Ako vrh kolača počne da zagoreva, možete ga prekriti folijom. Kada se potpuno ohladi, prelijte ga glazurom i ukrasite po svom ukusu.
Priredila: D. Klašnja