Рецепт за руски васкршњи колач
НОВИ САД: Светлана Бобић нам је открила рецепт за припрему васкршњег колача који се у Русији традиционално сервира на трпези за најрадоснији хришћански празник.
Иако је много начина припреме и готово свака руска породица има свој рецепт, крајњи резултат је увек исти – мека, лагана укусна посластица.
Састојци: 500 грама пшеничног брашна, 150 милилитара млека, 30 грама свежег квасца, 150 грама шећера, 100 грама киселе павлаке, 100 грама маслаца, два жуманца, кора једног лимуна, 250 грама сувог воћа (грожђе, вишње, бруснице...), 20 грама ванилин шећера, 30 милилитара уља за припрему теста и трећина кашичице соли.
Поступак: Ситно изрендајте кору лимуна (жути део, без белог). Умутите миксером жуманца, ванилин шећер, кристал шећер и со док не добијете хомогену, пенаста смесу. У посебну посуду одложите суво воће и прелијте га кључалом водом. Након десет минута просушите воће помоћу папирног убруса. Маслац отопите на средњој температури.
У пенасту смесу улупајте јаје, додајте маслац, павлаку и кору лимуна, па све заједно добро промешајте. Потом додајте просејано брашно. Месите тесто 10-15 минута. Будући да је веома лепљиво, неопходно је руке и тесто периодично премазивати уљем. Ако се лепи за површину, користите стругач за пециво.
Тесто одложите у посуду подмазану уљем, прекријте пешкиром и оставите га на топлом месту два сата, док не надође. Током та два сата потребно га је премесити два пута, на сваких 40 минута.
У малу количину брашна уваљајте суво воће, а потом га помешајте са тестом. Укупна тежина смесе је око 1.250 грама. Поделите је на пет једнаких делова и сместите их у калупе пречника девет центиметара. Покријте пешкиром и одложите на топло место док тесто не надође и не попуни целу запремину калупа.
Рерну укључити и загрејати је на 180 степени, на којој ће се потом колач пећи 30-40 минута. Ако врх колача почне да загорева, можете га прекрити фолијом. Када се потпуно охлади, прелијте га глазуром и украсите по свом укусу.
Приредила: Д. Клашња